Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Svineriet i Falkenberg kostar pengar - och liv

Din mamma jobbar inte i vägdiket. Ändå ser Varberg och Falkenberg ut som värsta tonårsrummen efter helgen. Högre böter tycks ge för lite effekt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Johanssons ko är dö. Och Olssons. Och Svenssons. Och Petterssons ...

Deras dödsplågor, i inre blödningar orsakade av strimlade ölburkar, var förfärliga. Men sånt orkar väl inte en raggare på fyllan bry sig om?

- Jag åkte bakom ett gäng på 154 i lördags. De slängde ut ölburkar och annat hela tiden och man fick fingret när man tutade. De gör mig så ledsen. Men vägen mellan Ullared och Falkenberg brukar se ut som fan på sommaren.

Det skriver en falkenbergare uppgivet, under ett FB-inlägg om skräpstädning från Falkenbergs kommun.

Ännu ledsnare är alla de bönder som varje år får sörja effekten av att bilburna idioter slängt ur burkar, som sedan hamnat på åkern. Enligt LRF skadas uppåt 5000 kor varje år av vassa föremål i fodret, på grund av att burkar hamnat i slåtterkrossen.

Lika blodigt blir det inte av plastskräpet. Men de skadliga effekterna på djur och natur borde inte ha någon förbi.

Många svenskar slår sig gärna på bröstet, protesterar mot att plastmuggar fasas ut eller att plastpåsar blir dyrare. Nedskräpning är sånt som "kineser ägnar sig åt när de slänger skit i Gula Floden" heter det.

Men alla fimpar, snusdosor och krossat glas i våra städer då? Sånt skräp som syns på gator, torg och i var och varannan plantering i både Varberg och Falkenberg. De avslöjar den bistra sanningen: alltför många semesterfirare slänger vadhelst de känner för, varhelst de vill.

Park- och kustenheten i Falkenberg publicerade bilder på skräpstädningen när Wheels and Wings var över. Kommunen ville visa vilken enorm insats alla extrainsatta markarbetare gjorde.

Och visst förtjänar de morgonpigga städarna en eloge! Men det är förskräckligt att insatsen ska behövas.

Dessutom vinner svinen över städarna alldeles för ofta. En vanlig tisdagsmorgon i juli låg fimparna och snusdosorna tätt i centrala Varberg - och i var och varannan liten plantering låg flaskor och burkar bland blommorna.

Samma slags hänsynslöshet som skönjes på individnivå märks även i större skala. Tjuvdumpningar vid avfallsstationerna har ökat dramatiskt på många håll. Oftast är det de avskilt belägna stationer som drabbas värst.

Sammantaget är det en dyster utveckling.

I januari i år infördes dock en ny nedskräpningslag. Den som fimpar eller slänger påssnuset på gatan kan få betala 800 kronor. Problemet är bara att få blir påkomna. Därför chansar uppenbarligen många. Våra kuststäders kullerstensbelagda gator tycks försvåra uppstädningen. I gliporna mellan knotten syns spåren av rökarnas synder.

"Jag hade hoppats på lite mer", säger en företrädare för Håll Sverige Rent i en intervju i TV4.

Det är en underdrift.

Visst har polisen skäl att prioritera annat. Verklig kriminalitet tar inte semester - inte heller fylleslagsmålen. Men om tiden medger det borde det fint om man kunde jaga skräpsyndare likt man jagar fartsyndare - alltså vid enstaka väl valda tillfällen. Fler behöver en morsa, eller en snut, som tar dem i örat.