Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GÖTEBORG 2017-12-11
Människor har skrivit meddelande på pappershjärtan och fäst på grindarna till synagogan i Göteborg efter attacken mot judiska församlingens lokaler på lördagskvällen.
Foto: Adam Ihse / TT / kod 9200 Bild: Adam Ihse/TT
GÖTEBORG 2017-12-11 Människor har skrivit meddelande på pappershjärtan och fäst på grindarna till synagogan i Göteborg efter attacken mot judiska församlingens lokaler på lördagskvällen. Foto: Adam Ihse / TT / kod 9200 Bild: Adam Ihse/TT

Maria Haldesten: Sverige inget kuddrum åt brottslingar

Välkommen överklagan från RÅ om utvisning till Palestina.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 5/10. Livet i Gaza är inte alltid en dans på rosor. Men det är inget giltigt skäl att utvisa grova brottslingar dit. Den uppfattningen har uppenbarligen även Riksåklagaren, som låter överklaga den starkt ifrågasatta Hovrättsdomen mot en palestinier. Det är ett mycket välkommet beslut.

Daltandet med den dömde palestiniern var närmast obegripligt. En person som funnit det rimligt att missbruka sin uppehållstid i Sverige till att utsätta judar för hatbrott måste anses ha förbrukat all rätt att vistas här. Att inte göra den saken glasklar kan svårligen tolkas som annat än ett okänsligt förminskande av den ökade hotbild som så många judar tvingas leva med.

När brandbomberna kastades mot synagogan vistades unga människor i församlingshemmet intill. Den skräck deras föräldrar måste ha känt när de första rapporterna om dådet kom, den iskalla känslan är greppbar för de allra flesta. För den judiska församlingen blev det en bekräftelse på att innehållet i de brev som skickats åt dem vid många tillfällen genom åren inte var tomma hot.

Lyckligtvis var skadan som dem tre dömda männen åstadkom, begränsad. Men det är inget skäl att ta lätt på saken.

Tyvärr har Sverige alltför länge underskattat den hotbild som finns och att den ene extremistens dåd kan hetsa eller inspirera den andre. Därför är det så otroligt viktigt att rättsväsendet förstår att markera allvaret.

Judar i Sverige hotas i dag från flera håll, från de allt mer aktiva nazisterna, från hatdrivna islamister, men också från individer inom extremvänstern som misslyckats med förmågan att skilja på eventuella övergrepp begångna av ledningen för staten Israel och vanliga judar i Sverige.

Extremisternas potentiella måltavlor är dock väldigt många fler. Även en helt vanlig lokalpolitiker som fattat ett misshagligt beslut kan plötsligt se sitt namn figurera på en lista över landsförrädare som skall avrättas. Därför måste allt arbete mot våldsbejakande extremism skärpas upp på bred front och på alla nivåer.