Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christofer Bergenblock Bild: Fredrik Wennerlund
Christofer Bergenblock Bild: Fredrik Wennerlund

Christofer Bergenblock: Sverige behöver en borgerlig företagarpolitik

Det finns naturligtvis de partier som inte inser vikten av företag och företagande, de som tror att pengar till offentlig sektor är självgenererande. Så är det dock inte. Utan företag som skapar de produkter och tjänster som människor efterfrågar skulle det vare sig bli arbetstillfällen eller pengar till statskassan. Det finns alltså all anledning för oss att vara rädda om våra företag.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Tyvärr ser läget inte så ljust ut för tillfället med stora kostnadsökningar och kvarvarande pandemieffekter. Räntorna fortsätter att öka, elpriserna ligger kvar på en hög nivå och efterfrågan minskar inom flera områden. Bara i Halland varnade Svenskt Näringsliv redan i februari för att var tredje företagare ser risk för minskade försäljningsvolymer under kommande 12 månader och var fjärde företagare ser risk för varsel redan inom ett halvår.

Trots larmrapporterna så har regeringen ännu inte lyckats få på plats det elstöd som utlovats till svenska företag innan jul och det är fortfarande oklart om företagen kommer att ha pengar på kontot ens innan sommaren. Att frågan om elstödet var komplicerad var vi många som både insåg och förklarade under valrörelsen, men det blir förstås väldigt problematiskt när man utlovar ett stöd och sedan inte klarar av att hålla det avgivna löftet.

Det som förvånar ännu mer är att regeringen nu levererar en skattechock till svenska företag genom höjda arbetsgivaravgifter för unga. Från och med 31 mars höjs nämligen arbetsgivaravgifterna för ungdomar i åldern 19-23 år, vilket ökar kostnaderna för alla företag med ungdomar anställda. Detta kommer dels leda till ytterligare varsel, dels till att ungdomar får än svårare att etablera sig på arbetsmarknaden.

Att regeringen går fram med denna politik beror ju egentligen inte på att M, KD och L är företagarfientliga partier utan på att de styrs av ett fjärde parti som tyvärr inte har så mycket till övers för företagen och deras villkor. Genom en ökad beskattning av företagen kan regeringen istället finansiera höjningen av A-kassan som ju varit ett av kraven från styrpartiet.

Men tyvärr pågår ytterligare arbete i regeringskansliet i syfte att göra det svårare för våra företag framöver. Regeringen planerar som bekant att införa ett lönegolv för arbetskraftsinvandrare och planen är att sätta golvet till 33 200 kronor per månad. Detta skapar förstås stora svårigheter för många företag som är i stort behov av invandrad arbetskraft. Exempelvis drabbas många företagare inom de gröna näringarna i Halland, som behöver djurskötare, plantörer, maskinförare, bärplockare och skogsarbetare ifrån tredje land.

Många företag har det svårt just nu och risken är stor för fler konkurser och ökade varsel framöver. Att i det läget göra det ännu svårare för företagen genom att höja skatterna och försvåra för arbetskraftsinvandring är inte bra. Vi som fortfarande tror på en borgerlig och liberal politik kommer förstås fortsätta kämpa för företagens bästa. För vi vet hur samhället hänger ihop. Utan företag, ingen välfärd.