Svenskt i en klass för sig

Efterfrågan på svenska livsmedel ökar. Nyttjar regeringen EU-kommissionens nya Högnivåforum rätt finns chans till ytterligare framsteg.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det går bra för den svenska livsmedelsindustrin. Det hänger ihop med att andelen svenskar som har högt förtroende för denna industri ökar med fyra procentenheter till 85 procent. Inte minst hänger det ihop med att kvaliteten ständigt förbättras, samt att fler värnar det svenska jordbruket.

Vi går onekligen mot ännu ljusare tider för livsmedelsbranschen. Demoskops data från en ny undersökning visar att 81 procent av svenskarna tycker att svensk mat och dryck håller en hög kvalitet, en ökning från 75 procent i juni 2015. Den svenska ansvarsfulla antibiotikaförbrukningen återspeglar sig säkerligen i dessa siffror.

Enligt branschexperter hör denna ökning ihop med trenden för ett intresse för svensk mat, men också för att betalningsviljan nu är större än på länge för svenskproducerat. Om denna trend bli starkare kommer även viljan för att det ska etableras nya företag kunna öka från regeringens håll. För utan dagens allmänt kända tillkrånglande regelverk, kommer fler våga testa på att satsa på ett livsmedelsrelaterat företagande. Småföretagarbarometern visade ganska tydligt att det finns en stark, om än emellanåt slumrande, företagartradition i Sverige.

ANNONS

Och om vi tar julen, en tid med förhållandevis stor köttkonsumtion, så får både den som handlar ekoskinka och konventionellt producerad skinka med sig kött uppfött utan antibiotika. Detta kan vara värt att nämna eftersom grisbönderna alldeles för länge, nära på med mössan i hand, fick se på när EU:s övriga grisuppfödare till största del täljde guld tack vare undermåligt djurskydd och låga omkostnader.

Sverige bjöds nyligen in för att ta en plats i EU-kommissionens nya Högnivåforum med uppgift att skapa en bättre livsmedelskedja. Forumet kommer hållas årligen tills 2019 med representation av landsbygdsminister Sven-Erik Buchts (S) statssekreterare Elisabeth Backteman. Om platsen används väl kanske EU äntligen kan ta problemen med den nämnda snedvridna konkurrensen på större allvar. Allt för stor lyhördhet kan vi dock tyvärr inte förvänta oss även om det länge varit uppenbart att Sveriges hårdare djurskyddslagar förvisso gett oss högkvalitativt kött, men samtidigt också, tyvärr, skapat ett tufft företagsklimat för våra bönder.

2016 blev det lättare än någonsin att köpa svenskt antibiotikafritt kvalitetskött. Numera är detta tydligt märkt med ”Från Sverige”. Men även grönsaker är värda att nämna. Livsmedelsverkets senaste kontroller från 2015 visar att vi även fortsättningsvis gör rätt i att äta svenska frukter och grönsaker eftersom de innehåller låga halter av bekämpningsmedel. Demoskops statistik kunde inte varit mer verklighetsförankrad. Svenska livsmedel är i en klass för sig.

ANNONS
ANNONS