STOCKHOLM 20220301
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (mitten), MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka (tv) och Säpochefen Charlotte von Essen håller en pressbträff om cybersäkerhet med anledning av det allvarliga säkerhetspolitiska läget.
Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080
STOCKHOLM 20220301 Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (mitten), MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka (tv) och Säpochefen Charlotte von Essen håller en pressbträff om cybersäkerhet med anledning av det allvarliga säkerhetspolitiska läget. Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080 Bild: Fredrik Sandberg/TT

Katarina Erlingson: Svenskarna måste sluta vara aningslösa i cyberrymden

Det är helt fantastiskt hur godtrogna många människor kan vara när det kommer till handhavande på nätet. Trots alla varningar klickar folk på länkar utan att ifrågasätta. Man säger ja till en Facebookvän som man redan är vän med, vilket innebär att det troligen är en fejkprofil som försöker komma åt ens uppgifter.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Man fyller i tester och enkäter till okända avsändare och ger därmed ifrån sig viktig information om sig själv, information som man inte vet när och i vilket sammanhang den kommer att användas. Man godkänner ”vänner” eller följare som uppenbarligen är fejkprofiler, ofta i form av ”amerikanska militärer” eller lättklädda unga kvinnor. Här är syftet ofta att få kontakt och lura en på pengar.

Inte så konstigt då att vi låter oss luras när det gäller allvarliga saker, inte minst nu i krigstider. Kan vi inte avslöja de lätta fällorna, hur ska vi då klara av de svåra? Ändå har det pratats om i flera år att krigföring kan ske via nätet och att cybersäkerhet är lika viktigt som annat försvar.

ANNONS

Det värsta är inte bara att vi ”vanliga” låter oss luras, det händer att också myndigheter och andra statliga organ klickar på länkar utan att tänka sig för. Det är därför hög tid att regeringen nu har avsatt pengar för att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, tillsammans med polisen ska göra en bred informationskampanj om cybersäkerhet.

I höstas presenterade Centerpartiet fyrtio förslag kring en starkare cybersäkerhet. Dessa blir nu ännu mer angelägna att genomföra. Bland annat måste kunskapen om cybersäkerheten öka. Studieförbunden bör få i uppdrag att utbilda befolkningen. Det behövs fler yrkesutbildningar och polisen måste få en ökad kunskap. Framför allt måste fler få kunskap kring vad som kan hända om man ger ifrån sig information lättvindigt eller att man litar på information som kommer från okända källor. Att både Ryssland och Ukraina använder information och desinformation som krigshandlingar är otvetydigt. Det handlar inte om vilken sida som är den onda eller den goda – i krig är kriget om vilken bild som är mest nära sanningen ofta en mycket viktig del av krigföringen.

Centerpartiet föreslår också att cyberaktiviteter ska räknas in i säkerhetspolitiken och Sverige behöver därför sträva efter ett internationellt regelverk. Sverige måste också bättre skydda den digitala infrastrukturen, särskilt eftersom staten gett bort ansvaret till privata aktörer. Fibernäten borde ägts av staten likväl som all annan infrastruktur. Nu måste staten göra en kartläggning av nätens sårbarhet och säkerställa att det finns reservvägar.

ANNONS

Vi har alla ett ansvar att vara mindre godtrogna när det gäller vad som sprids på nätet. Tyvärr är det inte bara naiva tonåringar som sprider konstigheter som ingår i cyberkrigföringen, det kan lika gärna vara erfarna och belästa personer som inte tänker efter före. Nu är det viktigare än någonsin att göra just det, tänka efter innan du klickar vidare.

ANNONS