Svek av de unga om hälften struntar i vaccin

Att oaktsamt sprida covid-19 är ett brott. Fattar inte ungdomar det själva, bör de få hjälp. Då kanske fler förstår att ta sprutan.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 16/8. Sällan har ett stick i armen varit så välkommet. Nu hägrar ju äntligen möjligheten till en normal skolgång, med undervisning i ett klassrum fullt av skolkamrater.

De vaccinerades förhoppningar kan dock grusas av den andra hälftens ointresse av att ta ansvar för sin egen och andras hälsa. För det är tyvärr så bokningsläget ännu ser ut.

Varför? Begriper inte deras föräldrar bättre? Vi vet ju att det är smittspridningen bland unga vuxna/ungdomar som dominerar i Halland.

”Många av fallen kan kopplas till sociala sammankomster såsom fester samt utlandsresor” konstaterar region Halland. Nu, precis som i pandemins början, är människors egoism ett av huvudproblemen.

ANNONS

Samtidigt har en märklig debatt uppstått där företrädare för läkarprofessionen ifrågasätter varför snart myndiga ungdomar skall ta samhällshänsyn.

– Det är inte barns uppgift att se efter vuxnas hälsa, så argument om samhällsnytta köper jag inte, säger infektionsprofessorn Anders Björkman i en intervju i Dagens Nyheter.

Visserligen tillstår han att det finns en egennytta i sammanhanget – även unga riskerar ju att drabbas av besvärliga sjukdomstillstånd. Men han ser det som en principfråga att inte kräva att unga ser bortom sin egen kropp.

Det är häpnadsväckande. Ungdomar över 15 är straffmyndiga – och covid-19 lyder under smittskyddslagen!

Det innebär att även ungdomar är skyldiga att förhindra spridning av smitta, genom uppmärksamhet och rimliga försiktighetsåtgärder. Den som medvetet, eller av oaktsamhet, sprider exempelvis covid-19 kan anses skyldiga till misshandel eller vållande till kroppsskada.

Ännu är tvångsvaccinering inte aktuell i Sverige. Men den oroväckande ökningen av vaccinationsmotstånd har gjort att obligatorium för framför allt barnvaccinationer diskuterats. Riksdagsledamöter har motionerat om att införande av samma regelverk i Sverige som i exempelvis Tyskland.

Efter flera allvarliga mässlingsutbrott lät flera europeiska länder påbjuda tvångsvaccinationer – bland annat för att nå den vaccinationsgrad som WHO har som mål – och som krävs för att uppå flockimmunitet.

Tanken att vaccinera barn för att skydda såväl dem som samhället är alltså inte särskilt långsökt. Och i grannlandet Finland sker nu vaccinering från tolv år och uppåt.

Att svenska gymnasier skulle börja ställa krav på att elever och personal vaccinerar sig mot covid-19 är inte aktuellt. Däremot ingår det i skolans demokratiska fostran att lära elever om vikten av att ta hänsyn till andra – och kunskap om smittskyddslagen bör stå på schemat.

Att basera svenska vaccineringsprogram på frivillighet och transparens fungerar så länge vaccinationsgraden är hög. Men börjar det svaja, exempelvis på grund av förvirrade antivaxxares desinformationskampanjer, måste vi kanske tänka om. Ungas villighet att vaccinera sig mot covid-19 kan bli en fingervisning för framtiden.

ANNONS

ANNONS