Superbakterier värre än coronapandemin

Ledare 14/9. i princip hela 2020 har ägnats åt att bekämpa coronapandemin. Men ett större hot för världen än ett besvärligt virus är superbakterier. Läkemedelsresistenta bakterier har de som drabbats av den så kallade sjukhussjukan alltför god kännedom om, men det finns fler superbakterier.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
Bild: Poppe

Australiska forskare uppmärksammar i en artikel i brittiska The Guardian att superbakterierna är ett värre hot mot hälsan i världen än corona. Det betyder inte att man ska ta lätt på coronapandemin, men det betyder att man absolut inte får glömma arbetet mot dessa farliga bakterier.

I Sverige kan vi kanske känna oss ganska lugna, vår användning av antibiotika är en av de lägsta i världen. Men vi lever i en global värld och påverkas av vad som händer i alla länder, varken vi vill eller inte. Det är coronapandemin ett utmärkt exempel på. Forskarna skriver i artikeln att länderna runt Stilla havet har en hög andel bakteriella infektioner och ser problemet som akut. Sjukvården där skulle få enorma problem om antibiotika inte biter på sjukdomar.

ANNONS

Det finns både enkla åkommor och lite allvarligare vars följder skulle bli katastrofala om inte antibiotika fungerar. Skrapsår på benet verkar ju inte så farligt, men dåligt behandlat kan det kräva antibiotika. Har botemedlet då tappat kraft på grund av att superbakterierna står emot blir konsekvenserna oerhörda. Förlossningar, cancerbehandlingar och diabetes är andra sjukdomar som kan drabbas katastrofalt om antibiotikan inte fungerar. Vi riskerar att hamna tillbaka på medeltiden när det gäller sjukdomsbehandling.

Sveriges kamp för att få ner antibiotikaanvändningen måste spridas till andra länder. Som konsument kan man hjälpa till genom att inte köpa kött och mejeriprodukter från länder där man använder antibiotika i alltför stor omfattning. Det handlar inte om protektionism av landets gränser, det handlar i slutändan om mänsklighetens överlevnad. Press behöver sättas på alla länder som använder antibiotika lättvindigt.

Kunskapen om vad som händer när antibiotika överanvänds har funnits i många år och forskare har varnat för resistenta bakterier under lång tid. Ändå händer det alldeles för lite. Människor verkar hellre vilja ta den enkla vägen: gör mig frisk fort, ge mig antibiotika. Läkare är alltför ofta undfallande och faller för tjat. Varför politiker runtom i världen inte gör vad som krävs är svårt att förstå. Men hotet är väl inte tillräckligt synligt och uppenbart. I det avseendet kan superbakterier nog mätas med klimathotet.

ANNONS

EU-parlamentet beslutade i våras att driva på för att åstadkomma ett globalt avtal för att minska antibiotikaanvändningen. Bara i EU-länderna dör 33000 personer varje år då antibiotikan inte klarar av de bakterier personerna drabbats av. Det är alltså hög tid att agera!

ANNONS