Munkagårdsgymnasiet startar utbildning i naturturism.
Munkagårdsgymnasiet startar utbildning i naturturism. Bild: Carl Liliebäck

Katarina Erlingson: Strapatsrik turism i samklang med naturen

Att vara ute i naturen, gärna så strapatsrikt som möjligt, är en trend som vuxit under det senaste årtiondet. Det märks inte minst på de olika dokusåpor som fyller tv-tablåerna. Det som en gång började med Farmen har fått efterföljare som Expeditionen (bergsklättring i Himalaya) och Över Atlanten (segling) för att nämna några. Under pandemin ökade fenomenet ytterligare, då det ofta var enda chansen att komma utanför huset, särskilt om man bodde i ett land med hårda restriktioner.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Nu hänger Munkagårdsgymnasiet i Tvååker på trenden och startar utbildning i naturturism. Det har fler och fler naturbruksgymnasier gett sig på. Än så länge verkar efterfrågan på utbildningen inte vara tillräckligt stor för att fylla alla de kurser som erbjuds, men det är antagligen bara en tidsfråga.

Sverige och Norge är unika i och med allemansrätten. Det finns en historisk och kulturell prägling kring friluftsliv. Att gå på tur i de norska fjällen eller plocka svamp i de svenska skogarna är förmåner som är alldeles gratis. Den naturturism som vuxit fram bygger förstås på den traditionen, men startar man ett företag vill man förstås tjäna pengar. Det kan krocka med allemansrätten, men de flesta företag inom naturturism är kloka nog att göra överenskommelser med markägare så att man därmed kan ta ut en avgift för olika upplevelser i naturen.

ANNONS

Agriturism har funnits länge i till exempel Italien, liksom annan naturturism runtom i Europa. Skillnaden där är alltså att man inte får gå var som helst och det kräver andra saker av en naturguide än det troligen gör i Sverige eller Norge.

Utrustning behövs om man ska ge sig ut i naturen. På femtiotalet räckte det kanske med ett par träskidor, en ryggsäck och en termos. I dag kan utrustningen vara otroligt high tech, inte minst om aktiviteterna är mer strapatsrika än att ta en tur på skidor. Den avancerade utrustningen blir därmed en helt egen nisch i friluftslivet.

De nya utbildningarna bidrar till utvecklingen av en ny bransch, men den kommersiella naturturismen får inte tillåtas ta över. Sverige och Norge får inte bli mer europeiskt i det här avseendet, det borde snarare bli tvärtom. Vår historia av friluftsliv är troligen en viktig orsak till det nordiska intresset för miljö och hållbarhet. Naturturismen får inte bli så omfattande att den skadar naturen och det kan vara en balansgång.

Utbildningen på Munkagårdsgymnasiet blir bred och det är också något som ligger i tiden. Att kombinera olika färdigheter så att man kan jobba med naturturism ena halvåret och det andra med något annat.

ANNONS

Dagens unga kommer knappast att få guldklockor efter 25 år på samma arbetsplats, de vill ha variation i arbetslivet. Kan de dessutom få det i samklang med naturen och ändå tjäna pengar är det antagligen ett drömjobb för många.

Läs mer: Munkagårdsgymnasiet ska utbilda framtidens naturguider

ANNONS