Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jörgen Warborn, Europaparlamentariker (M): Stora möjligheter för Sverige i klimatomställningen

Det finns två sätt att ta sig an den klimatomställning som alla länder förr eller senare måste genomgå. Antingen kan man ställa sig vid sidlinjen, vänta in och följa efter i andras fotspår. Eller så kan man bestämma sig för att vara föregångaren som utvecklar lösningarna som kommer att efterfrågas. Man får lov att säga att Sverige, både staten och näringslivet, har valt den senare vägen - och det är jag helt övertygad om att vi kommer gynnas av.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Men vi kan faktiskt ta ännu mer mark när det gäller forskning, utveckling och välståndsbyggande. Då måste staten sluta se skuldbeläggande och straffbeskattning av svenska folket som sitt främsta vapen i klimatkampen och istället se till att vi blir bäst på att bejaka och stimulera utvecklingen av ny teknik.

Svenska staten är stor i orden men liten på jorden. Ibland låter det på vissa politiker som om en plastpåseskatt eller höjda bensinpriser här skulle rädda världen. Men Sverige står bara för drygt en tusendel av de globala koldioxidutsläppen. Naturligtvis ska svenska staten göra insatser för att minska vår andel av utsläppen, men vi måste ha realistiska förväntningar på vad det betyder i ett globalt perspektiv. Vårt riktigt stora bidrag kan vi istället göra som inspiratör för andra. Och där finns gott om banbrytande exempel att hoppas på.

I Luleå har SSAB utvecklat en process för att tillverka stål utan kol. Inom några år blir de först i världen att omsätta den i stor skala. I Lysekil tillverkar Preem världens CO2-snålaste bensin. I Helsingborg har ForSea sjösatt världens första eldrivna färja och i Skellefteå kommer snart en av världens största batterifabriker att stå redo för att genomföra omställningen av fordonsflottan. Nu hör vi också om hur Uniper tillsammans med forskare på KTH utvecklat teknik för små och effektiva kärnreaktorer som kommer kunna producera ren och CO2-fri el mer prisvärt än med dagens teknik. I projekt som dessa ligger enorma möjligheter för oss som land - och allt tack vare ett framåtlutat näringsliv.

Sveriges roll i klimatkampen ska vara att skapa de bästa möjligheterna för uppfinningsrika och framåtsyftande företag att utveckla samtidens och framtidens gröna teknik. Det är med mer forskning, bättre innovationsklimat och starkare tillväxt som vi kan bli förebilden som andra länder vill följa efter.

Elektrifiering är vårt viktigaste vapen mot klimatutsläppen och då ska elen komma från sol, vind, vatten och klimatsmart kärnkraft. Med mer ren elproduktion i Sverige kan vi trycka ut den klimatskadliga kolkraften från Europa. Minst lika viktigt är det att industrier i Sverige vill och vågar investera i nya fabriker, tryggt förvissade om en stabil och prisvärd elförsörjning.

När vi kan få amerikaner, indier och kineser att ta efter oss och börja använda gröna svenska produkter och tekniker, då gör vi skillnad på riktigt. Både för den klimatkamp vi alla bär ett ansvar för att föra - och för våra egna möjligheter att tjäna pengar och bygga svenskt välstånd. Klimatomställningen kan bli en dubbel framgång för vårt land om vi förvaltar den rätt.