Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olivia Lindroth Steinwall: Stora ambitioner om guld och gröna regnskogar

Varje dag går min vän och jag ner till stranden vid solnedgången och köper varsin kokosnöt från någon av männen som släpar sina stora kylboxar längs strandkanten. Det är en av flera härliga rutiner jag fått in sen jag åkte till Costa Rica i slutet av sommaren.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Mannen, som pratar spanska med tydlig nicaraguansk accent, tar fram en machete och hugger vant av toppen på kokosnöten innan han räcker den till min vän. Vi frågar om sugrör men han skakar på huvudet.

“No, no - las tortugas, las tortugas!” säger han, och syftar på havssköldpaddorna som kvävs till döds av plastavfallet.

Visst var jag bekant med det stora miljö- och klimatarbetet här redan innan jag flyttade hit. Den sittande premiärministern uttryckte vid sitt tillträde sina stora gröna ambitioner; bland annat skulle han se till att göra Costa Rica till världens första både plastfria och koldioxidneutrala nation, redan till 2021.

Men respekt för planeten finns inte bara hos myndigheter och politikers valplattformar - det finns i Costa Ricas DNA. I ett land där de flesta regler efterföljs med en typiskt latinamerikansk “skitsamma”-attityd, håller man okaraktäristiskt strängt på allt som rör naturen. På de många utflykter jag haft turen att få delta i har största fokus från lokala guider och personal legat på att vi inte ska störa djur- eller växtlivet. Plastförpackningar, sol- och insektsspray är strikt förbjudet. När jag landade på flygplatsen i San José fick jag passera en extra säkerhetskontroll där det säkerställdes att jag inte bar på något växtmaterial som kunde släpa med sig någon typ av parasiter eller annat skadligt in i landet.

Här har man sedan 1980-talet insett att landets största tillgång ligger i naturen. Och det är inte så konstigt, när det är där pengarna ligger. Trots att Costa Rica till ytan går att jämföra med Danmark så är landet hem åt 6 procent av jordens biologiska mångfald. Den rika och omväxlande naturen har gjort Costa Rica till en av världens mest populära destinationer för ekoturism. Turismen står för mer än vart åttonde arbetstillfälle i landet, och hela 7 procent av BNP.

Så hur gick det med att fullfölja dessa löften om guld och gröna regnskogar? Över mångas förväntan. I klimatkapplöpningen om att bli första koldioxidneutrala land blev man omsprungna av Bhutan, men det betyder inte att man kastat in handduken. Landets energi kommer nu nästan uteslutande från förnybara källor. Costa Rica blev dessutom första tropiska land att stoppa och backa i avverkning av skog, och 2019 fick landet den prestigefyllda titeln “Champion of the Earth” av FN:s miljöprogram.

Trots att vi i Sverige knappast kan ta efter reformer som att ställa om till vulkankraft (eller solkraft i samma utsträckning, för den delen), kan vi nog dra mycket nytta av att snegla över axeln på det lilla landet i väst. Åtminstone när det kommer till att sätta klimatet och miljön högst upp på agendan - och vikten av att ha människorna med sig i arbetet, inte emot sig.

Och här är alla med på tåget. En av kokosnötsmannens kollegor (eller kanske konkurrenter) stoppar mig när jag är på väg ned i vattnet. Jag sprayade ju nyss på mig insektsspray, påminner han. Tänk på fiskarna!