Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Stor miss neka krog på Vendelsö

En krog på en ö i Kattegatt, driven av en kock som har erfarenhet från en Michelinkrog? En dröm för vilken kommun som helst! Men tydligen inte för bortskämda Varbergs kommun.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Vendelsö ägs av Naturvårdsverket, men den vackra Ludvigs gård hyrs av Varbergs kommun. Det har tidigare varit vandrarhem, men bland annat pandemin har gjort att där inte bedrivits någon verksamhet sen säsongen 2018. Att ta sig till Vendelsö kräver egen båt, åtminstone hittills, men skulle det bli verksamhet där kan man förmoda att arrendatorn hittar en lösning.

Det kommunägda Varbergs Fastighets AB har haft i uppdrag att komma med förslag på verksamhet på Ludvigs gård. För detta har man lagt ner 200 000 kr. Krogsatsningen skulle för VFAB kosta den ringa summan av 50 000 kr. Men styrelsen sa nej. Visserligen i en jämn omröstning där ordförande Gösta Bergenheim (M) fick använda sin utslagsröst, men ett nej blev alltså resultatet. Tala om att kasta pengarna i Kattegatt.

-Vendelsö är inte en prioriterad fråga för fastighetsbolaget. Vi ska ha fokus på vår kärnverksamhet, motiverar Gösta Bergenheim beslutet.

Man tar sig för pannan och sannolikt gör turistorganisationen Visit Halland detsamma, liksom gissningsvis även destinationsutvecklarna i Varbergs kommun. VFAB:s ordförande har rimligen ingen koll på hur intressant matdestinationer är nu för tiden, särskilt om de ligger på lite udda platser. Är de dessutom drivna av en Michelinerfaren kock, ja då vore lyckan gjord.

Man får hoppas att sista ordet inte är sagt, men tiden börjar bli knapp. Visit Halland har en kampanj för att locka svenskar som missat att fixa nytt pass i tid att i stället komma till "Lilla Italien", det vill säga Halland. Slott, pizzerior, vingårdar och stränder, minst lika bra som i Italien. En restaurang på Vendelsö hade gjort sig väl i det sällskapet.

Läs mer: Idé om krog på Vendelsö blev nedröstad

Läs mer: Inget vandrarhem - men en toalett