Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
MALMÖ 2018-12-16 En lastbil som sladdat in i mitträcket bärgas från inre ringvägen i Malmö på söndagsförmiddagen. Trafiken leds om förbi trafikplats Videdal. Flera olyckor inträffade runt om i Skåne i halkan på söndagsmorgonen. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090 Bild: Johan Nilsson/TT

Maria Haldesten: Stoppa farligt filmande vid olyckor

Danska polisen visar vägen när man tar i med hårdhandskarna mot de respektlösa, fotograferande förare som passerade Stora Bältbron.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Hänsynslösheten hos vissa människor tas ibland fram just när det värsta händer. Vinterstormens skoningslösa framfart på Fyn är ett sådant dystert exempel. Kondoleanser från statschefer, kungligheter med flera sprids via sociala medier. Samtidigt frestas uppenbarligen andra att dela osmakliga privatbilder från den tragiska tågolyckan.

När Stora Bältbron till slut öppnades för biltrafik tvingades polisen på Fyn agera mot en lång rad dåraktiga förare.

”Vi har skrivit ut 40 böter för användning av mobiltelefon under färd. Bilisterna hade fullt upp med att fotografera olycksplatsen på Stora Bältbron”, skrev den danska polisen på Fyn på Twitter.

Det är inte första gången som dansk polis har agerat mot bilister som fotograferat olyckor. I augusti ansågs måttet ha blivit rågat i samband med en lastbilsolycka. Och i början av sommaren blev en man åtalad för att ha delat en bild från en dödsolycka på Facebook.

– Det borde vara uppenbart att det här inte ska ut i offentligheten, förklarade en polisman då i danska TV2.

De allra flesta berömmer nu den danska polisens bötfällande efter tågolyckan på bron – och många önskar att en motsvarande uppstramning skulle ske i Sverige. Problemet med hänsynslöst fotograferande i samband med olyckor har eskalerat kraftigt även här.

Samtidigt finns det dock en och annan som gastar om att polisen minsann inte ska agera ”moralpolis”. Nu har den danska polisen stöd i lagrum som rör trafikfarligt beteende. Det är helt enkelt förbjudet att hålla mobiltelefon i handen medan man kör. Men den danska lagen förefaller ge bättre möjligheter att komma åt respektlöst delande av olycksbilder/filmer.

I början av 2018 delades Ambulansförbundet i Sverige ett uppmärksammat inlägg om en lagskärpning som påstods göra det straffbart att fotografera och dela bilder från olycksplatser. Tyvärr var det lite mycket av önsketänkande i Ambulansförbundets tolkning av lagskärpningen rörande olaga integritetsintrång. Den nya lagen gör det bara straffbart att dela bilder om syftet är att skada personen på bilden – och syftar främst till att stoppa så kallad hämndporr.

Däremot skulle svensk polis, tekniskt sätt, förstås numera kunna agera mot mobilfilmande förare eftersom det även i Sverige är förbudet att hålla mobilen i handen medan man kör. Men det löser ju bara en del av problematiken.

I samband med en del drunkningstillbud i somras stod det klart hur farligt det sensationslystna filmandet blivit. Räddningstjänstens arbete hindrades av en allmänhet som flockades likt gamar vid olycksplatsen och inte förstod att flytta på sig.

Brandmän, poliser, ambulansförare och bärgningspersonal har vid upprepade tillfällen på senare år slagit larm om denna extrema utveckling. Den är inte bara osmaklig utan kan alltså i värsta fall försvåra arbetet vid en olycksplats, eller orsaka nya olyckor.

Det är dags att ta bland annat Ambulansförbundets krav på fotoförbud på allvar. Regelverket måste anpassas efter verkligheten och danska polisen har i dagarna åter gett en vink om hur.