Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20101104
Adnan Dibrani, politiker, riksdagsledamot för Socialdemokraterna
Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod: 10060 Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
STOCKHOLM 20101104 Adnan Dibrani, politiker, riksdagsledamot för Socialdemokraterna Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod: 10060 Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Adnan Dibrani: Stolt över nomineringen av Magdalena Andersson

Vi var nog många som blev förvånade när vi lyssnade på statsministerns sommartal. Talet hade en väldigt bra inledning där han verkligen lyckades koppla sin egen historia till Sveriges utveckling.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Här har vi en man vars mor inte själv kunde ta hand om sin son och där sonen därför tvingades växa upp i en annan familj och som där växte som människa genom att bli sedd och älskad. ”Jag blev Stefan” som han säger. Det säger något viktigt att en person med en sådan bakgrund kan växa upp och bli Sveriges statsminister.

Det som förvånade oss var att den historien i slutet av talet också fick ett slut. Stefan Löfven meddelade att han kommer att avgå som partiledare för Socialdemokraterna vid höstens kongress. Ingen annan statsminister har behövt hantera en situation där majoriteten i riksdagen alltid legat till höger om det egna partiet. Ingen tidigare statsminister har heller behövt hantera en flyktingkris, terrordåd eller en global pandemi. Han har gjort det med bravur. Men nu är det dags för nya krafter att ta över.

Mitt partidistrikt var det första som öppet nominerade Magdalena Andersson till ny partiledare. Vi gjorde det bara någon vecka före hundraårsdagen av det första val där kvinnor kunde rösta. Många tycker att det är dags för Sverige att få sin första kvinnliga statsminister. Om jag ska vara ärlig så stöder jag dock inte Magdalena för att hon är kvinna, jag gör det för att hon är en oerhört skicklig politiker och ledare. Efter sju år i riksdagens finansutskott vågar jag säga att hon varit en enastående finansminister. Alltid påläst, kunnig och ställer hårda krav både på sig själv och på omgivningen.

Magdalena Andersson är en annan typ av statsministerkandidat än Stefan Löfven. Hon har fått delar av sin utbildning i nationalekonomi vid elituniversitetet Harvard. Hon avslutade inte sina forskarstudier på grund av att hon rekryterades av Göran Persson för att vara med och sanera den svenska ekonomin redan på 90-talet.

Det var även till henne som Stefan Löfven vände sig när han för snart tio år sedan skapade sitt lag. Hon fick bli ekonomisk-politisk talesperson och sedan finansminister efter valsegern 2014. Svetsaren och Harvardekonomen kan tyckas som ett udda par – men det är också en bild av Sverige och svensk socialdemokrati. Vi bygger Sverige tillsammans. Även Magdalena Andersson har kokat många kannor kaffe till S-föreningens möten eller torgmötet där hon träffat väljare.

Trots den kanske lite hårda ytan och bakgrunden som budgetsanerare så är Magdalena på riktigt progressiv i sina värderingar. Det är bra. Socialdemokratin måste ta ytterligare steg för att vända utvecklingen mot större ojämlikhet. Det är just de värderingar som Magdalena Andersson står för som gjort att en fosterbarnspojke kan bli Sveriges statsminister. Därför är jag stolt över att vi hallänningar nominerat en statsministerkandidat som ska göra Sverige mer jämlikt och jämställt. Inte minst genom att bli Sveriges första kvinnliga statsminister.