Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jörgen Warborn, Europaparlamentariker (M): Stefan Löfvens jobbmisslyckande är totalt

Stefan Löfven (S) sade "utvärdera mig på jobben", och lovade att vi skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet senast 20Stefan Löfven (S) sade "utvärdera mig på jobben", och lovade att vi skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet senast 2020.20. Nu har vi facit och det är en allt annat än upplyftande läsning. Löfvens vänsterstyre har resulterat i Europas femte högsta arbetslöshet. När det gäller mängden unga arbetslösa är vi till och med fjärde sämst.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Aldrig förr har så många svenskar varit långtidsarbetslösa och vi kämpar nu i EU:s absoluta botten, i det osmickrande sällskapet av krisländer som Spanien, Grekland och Italien. Ingen kan med trovärdighet säga något annat än att jobbmisslyckandet är totalt. Men Löfven vill nog helst gömma och glömma sitt storslagna löfte från valrörelsen 2014. I svenska folkets utvärdering förtjänar han underkänt.

Den höga arbetslösheten är oroande av många skäl. Mest uppenbara är naturligtvis de stora ekonomiska kostnaderna och allt vi måste avstå för att betala bidrag till människor som både vill och kan jobba. Varje krona i bidrag är en krona vi inte kan satsa på poliser och pensioner. Men det är inte bara på det ekonomiska planet som en hög arbetslöshet innebär problem. De som drabbas allra värst, ända in på skinnet, är de människor som sägs upp från sina jobb och mister trygghet, rutiner, kontakter och ekonomisk frihet som ett eget arbete innebär.

De som aldrig ens kommit in på arbetsmarknaden kommer ännu längre därifrån. Det är allvarligt på riktigt. Vi vet vad sysslolöshet och känsla av utanförskap kan leda till. Otrygghet, passivitet, psykisk ohälsa och i värsta fall kriminalitet. I synnerhet när det gäller den unga generationen är det viktigt att snabbt vända utvecklingen, så att inte hopplösheten breder ut sig. Men Löfven sitter still i båten och sviker därmed Sveriges unga. Politiker som inte ens vill erkänna problemen kan inte heller bli en del av lösningen.

Samtidigt får vi inte nedslås och ge upp bara för att situationen är dålig just nu. Läget är inte på något sätt ödesbestämt. Det måste inte heller bli långvarigt. Vi har själva makten att vända utvecklingen i en bättre riktning. Sveriges utgångsläge, med i grunden starka offentliga finanser, ger oss helt andra muskler att ta oss an problemen än många andra länder. Vi både kan och måste vidta åtgärder för att se till att den höga arbetslösheten inte biter sig fast.

Vi behöver investera i det som bygger långsiktig konkurrenskraft. Det handlar om bättre vägar och järnvägar, mer pengar till forskning, utveckling och digital omställning och att vi satsar på kompetensutveckling för framtidens jobb. Arbetslinjen måste återupprättas, med bidragstak, höga förväntningar och lägre skatter för den som jobbar och sliter. Småföretag och jobbskapare måste avlastas från onödig byråkrati. Allt detta kommer nästa borgerliga regering att rivstarta med om vi får väljarnas förtroende.

Sverige kan få EU:s lägsta arbetslöshet, men då räcker det inte med en storslagen målsättning på röda förstamaj-plakat, utan då krävs en konkret färdplan och politik som sporrar företagande, flit och tillväxt.