Statusen behöver höjas för svenskt lantbruk

Ledare 2/1. En ung hallänning, Johan Kristiansson, har fått ett av lantbrukets finaste priser när han tilldelades Årets Ungdomsdiplom 2020 av Tidningen Husdjur och Naturbrukets yrkesnämnd. Priset delas ut årligen till en ung djurskötare och syftet är att uppmärksamma och uppmuntra arbetet. Johan Kristiansson är förman på ett lantbruk i Tvååker och har utbildats på lantbrukslinjen på Munkagårdsgymnasiet, som HN skrivit om på nyhetsplats 29/12.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
Årets djurskötare Johan Kristiansson på Törlans lantbruk
Årets djurskötare Johan Kristiansson på Törlans lantbruk Bild: Annika Karlbom

Det är bra att lantbruket får unga förebilder, för andelen unga bönder är mycket låg. Det hänger säkert ihop med att antalet sökande till naturbruksgymnasier halverats 2005-2015. Det är bekymmersamt och alla försök att ändra den negativa trenden är viktiga. Det är lätt att få jobb efter en lantbruksutbildning, men ändå verkar det inte intressera tillräckligt många unga.

Sverige har en låg självförsörjningsgrad av livsmedel, vi importerar hälften av det vi äter. Det är bara morötter, socker och spannmål vi har tillräckligt mycket egen odling av, så det finns stor potential att utöka jordbruket. Men då måste fler, både unga och äldre, förstå att det här faktiskt är en framtidsbransch. Äta måste vi ju alltid göra. Som det är nu är det svenska lantbruket beroende av utländsk säsongsarbetskraft, vilket gjorde sårbarheten tydlig när pandemin drabbade världen i våras. Krafttag måste till för att få fler att se hur viktigt och roligt det är att jobba inom lantbruk och trädgård.

ANNONS

Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge har tillsammans med regionerna och länsstyrelserna arrangerat arbetsmarknadsdagar för att sprida kunskap och få bort fördomar om lantbruket. Syokonsulenter, arbetsförmedlare och näringslivsutvecklare är några av målgrupperna. Har dessa grupper fördomar när de råder sina elever och klienter är det inte konstigt att många drar sig för att söka naturbruksutbildningar. Fler Hushållningssällskap borde göra likadant.

Det finns även behov av högre utbildningar för att utveckla det svenska lantbruket. Över huvud taget behövs en förståelse för maten och dess koppling till det övriga samhället. Därför är en ny masterutbildning som kommer på SLU Alnarp hösten 2021 mer än lovvärd. Den heter ”Food and landscape” och sätter in maten i ett större perspektiv. Hur kan landskapet i staden och på landsbygden planeras och förvaltas med avseende på konsumtion och produktion av mat? En komplex fråga som utbildningen förhoppningsvis ger svar på.

Om maten och dess ursprung uppgraderas i samhället borde rimligen lantbruket enklare locka till sig arbetskraft. Om fler förstår matens betydelse för samhällsutvecklingen kan det bli riktigt spännande, inte minst för det halländska lantbruket.

ANNONS