Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Maria Haldesten: Stötande att en horbock till politiker landar så mjukt

Efterspelet av sexköpsskandalen förfärar och förvärrar. Nu ser Falkenberg och Varberg över sina avtal. Bra. Det är en förtroendefråga.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 24/9. Smutsigare avslut på en lokalpolitisk toppkarriär än att ertappas med byxorna nere på en lägenhetsbordell är svårt att tänka sig. Och Hans Forsberg (M) avgick omedelbart. Men så hade han redan sitt på det torra fram tills pensionen.

Detta blev helt glasklart i veckan, då en majoritet i kommunstyrelsen i Kungsbacka slutgiltigt klubbade ersättningen - trots protester från några enskilda politiker från MP och M.

Hans Forsberg landar därmed på sin gård - och jordbruksföretag - med en fallskärm ungefär sex skattemiljoner. (Minus bötesbeloppet för sexköpet på lite drygt 40 000.)

Att det väcker missnöje över hela landet är en underdrift. Och ledarredaktionen ställer den självklara frågan:

Skulle något liknande kunna hända i Varberg och Falkenberg?

– Ja, svarar Carl Bartler, kommundirektör i Varberg.

Han konstaterar att det i juridisk mening – i de avtal som finns i Varberg – inte finns någon reglering som rör skäl som strafförelägganden.

Samma typ av avtal finns – än så länge – även i Falkenberg. Därför har politikerna där dragit igång ett slags saneringsarbete – för att få fram bättre lösningar.

– Ingen mjuklandning här! markerar Anneli Andelén (C) med eftertryck.

– Exakt. Vi kommer att hantera frågan i personalutskottet, tillägger Per Svensson (S)

Risken för att någon politiker, som begått uppseendeväckande brott, får miljonförmåner är dock i praktiken liten.

– Det finns två kvinnliga politiker som går på den typen av äldre avtal som Forsberg hade, varav den ena närmar sig pensionsåldern, förklarar Bengt Erik Johansson, förhandlingschef på Falkenbergs kommun.

Däremot finns i de mer sentida avtalen, som ger rätt till omställningsstöd i upp till tre år, inte några klausuler som förhindrar utbetalning med anledning av att den folkvalde begått vissa brott.

– Vi har reagerat på det som hänt i Kungsbacka, arbetar med frågan och har löpande kontakt med KPA pension för se hur kommunen skulle kunna reglera det här. Vi har inte kommit fram till någon skrivning än, men ett förslag vi tittar på är att låta arvodeskommittén besluta om omställningsstöd i varje enskilt fall. Det gäller dock att hitta ett regelverk som är juridiskt hållbart. Planen är att ha hittat en framåtsyftande lösning före årsskiftet, säger Bengt Erik Johansson

I Varberg finns det ett tiotal politiker som går på den sortens äldre avtal som ger de största fallskärmarna. Men även de mer moderna avtalen skulle alltså kunna revideras.

– Det som hänt i Kungsbacka väcker anstöt. Det är bra att ha noga koll på avtal, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), som dock konstaterar att kommunen jobbat med en översiktlig översyn sedan före förra valet.

Det bekräftas av Christopher Bergenblock (C), som är ordförande i personalutskottet.

– Som tidigare fackligt ombud vill jag dock understryka vikten av rättsäkerhet. Om nya avtal skrivs skall det vara tydligt från start vilken brottslighet som kan tänkas påverka utbetalningar. Och avtal kan inte ändras retroaktivt, säger han.

Att, som tre protesterande kommunpolitiker i Kungsbacka gjorde, bestrida utbetalningen ser Ann-Charlotte Stenkil och Christopher Bergenblock som ”plakatpolitik” och ”spel för gallerierna”.

Anneli Andelén (C), oppositionsråd i Falkenberg, håller inte med.

– Det är helt horribelt, det som inträffat. Det riskerar att spä på politikerföraktet. Jag tycker att man skulle ha prövat det rättsligt, trots att allt talar för att kommunen skulle ha förlorat. Det handlar om att markera vad man har för värdegrund. Man är förtroendevald. Jag måste reflektera kring vad de som valt mig skulle ha velat se och stå upp för det, säger Anneli Andelén.

Att ta strid mot en horbock bör ses som en hederssak. Kungsbacka skulle av allt att döma ha förlorat processen - och därmed ett antal skattepengar. Det kan kännas surt när man ändå står inför en mångmiljonnota. Men summan kan också ställas i relation till vad kommunen lagt på badhus, arenautredningar med mera. Och till att kommunen, till som tätt, nekar helt vanliga medborgare service de har rätt till.

Att inte slösa med skattemedel i onödan är viktigt. Men medborgarnas förtroende har också en prislapp.