Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jörgen Warborn, Europaparlamentariker (M): Ställ upp för de svenska företagarna!

Följderna av coronavirusets framfart blir värre och värre för varje dag. Den främsta prioriteten här och nu ska självklart vara att skydda människors liv och hälsa. Därför är de nya restriktionerna både naturliga och nödvändiga. Förhoppningsvis kan de göra det lättare att ta kontroll över smittan, men de ställer också till det rejält för många av dem som upprätthåller Sveriges ekonomi och vårt välstånd: företagarna.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Många av dem var hårt pressade av störtdykande försäljningssiffror redan efter den första coronavågen i våras och med intäkter som aldrig hann upp till normala nivåer innan nästa våg slog in. Läget är mycket allvarligt och många entreprenörer riskerar att få se sina livsverk och besparingar försvinna mitt framför ögonen. Nu måste de snabbt få samhällets stöd för att övervintra ekonomiskt. Annars hotar en aldrig tidigare skådad utslagning av svenska företag med massarbetslöshet och sorgliga livsöden som följd.

Tiotusentals svenska företagare klarade sig bara igenom våren med en hårsmån - och nu finns inga marginaler kvar på kontot hos många av dem. Hotell, restauranger, butiker och reseföretag beskriver hur efterfrågan på deras varor och tjänster praktiskt taget försvunnit och inte ser ut att repa sig under överskådlig framtid.

Att inte gå ut på krogen efter klockan 22 är förstås den minsta uppoffringen som var och en av oss kan förväntas göra för att värna våra medmänniskors hälsa, men det ställer samtidigt till med ekonomiska svårigheter för en stor del av Sveriges företag. De måste nu känna politikens och sina medmänniskors fulla uppbackning.

Stödprogrammen som infördes i våras måste förlängas och förmodligen behövs också direkta kontantstöd till de företag som är hårdast ansatta. Störst effekt får stöden om de dessutom snabbt kombineras med ett paket för kraftfulla regelförenklingar. Genom att skärskåda den enorma mängd offentlig byråkrati som tynger framförallt småföretagen kan man lyfta bort kostnader både från dem och från staten. Det skulle spara välbehövliga pengar på företagens konton, öka deras möjligheter att behålla sina anställda och påskynda Sveriges ekonomiska återhämtning.

Om restriktionerna ska ha folkligt stöd och respekteras får inte de ekonomiska konsekvenserna för enskilda människor och företag upplevas som oförsvarligt stora. För många kan nämligen arbetslöshet och fattigdom kännas minst lika farligt som coronaviruset - och det valet ska ingen behöva göra.

Därför måste regeringen kliva fram och visa ledarskap. Vi kan både skydda människors hälsa och rädda deras jobb. Då behöver restriktionerna kombineras med ekonomiska stöd och minskat regelkrångel. Var och en av oss kan också göra en insats genom att handla hos sina lokala företagare, så att de kan finnas kvar efter krisen. Det här tar vi oss bara igenom med gemensamma krafter.