Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Håkan Johansson
Bild: Håkan Johansson

Katarina Erlingson: Spela inte Monopol med de äldres matlust

Ledare 11/1. Det har länge varit känt att äldre ofta är drabbade av undernäring. Det kan bero på många olika saker, men det är helt oacceptabelt i ett land som vill kalla sig ett välfärdsland.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Livsmedelsakademin, ett tvärsektoriellt innovationsnätverk, har arbetat med måltidsglädje i offentliga sektorn och mat för äldre i över tio år. Genom olika projekt har man skaffat sig kunskap kring hur maten för äldre kan bli bättre och framför allt hur äldre ska vilja äta mer av maten de får av hemtjänsten, på äldreboendet eller i sjukvården. Det spelar ju ingen roll hur nyttig maten är om ingen vill äta den.

Kunskapsläget verkar dock vara helt okänd materia för Varbergs och Falkenbergs kommuner. Här handlar man upp konceptet kyld mat som lagas i Stockholmstrakten och sen transporteras ner till Halland. Här lägger man ner restauranger på mötesplatser för äldre, även om man sen drabbas av eftertankens kranka blekhet.

Den krassa ekonomin får styra och politikerna gömmer sig bakom lagen om offentlig upphandling. Självklart går det att handla upp god mat som är närlagad på lokala råvaror, det gäller bara att vara lite innovativ när man formulerar upphandlingen. Men det är inget som Falkenberg och Varberg verkar bry sig om. Där är lägst pris det viktigaste. Om de äldre sen inte beställer eller äter maten verkar inte vara kommunens problem.

Men det är kommunens problem! För det är väl inte så att kommunerna vill skjuta över problemen på Region Halland? För om du inte äter hamnar du så småningom inom sjukvården och då är det ju en annan huvudman. Det hjälper inte om kommunernas kostchefer, dietister och måltidsansvariga arbetar engagerat kring mat och äldre om det inte finns en helhetssyn inom kommunen kring hur viktig matens betydelse för hälsan är.

Tanken att leverera sju kylda matlådor en gång i veckan behöver inte vara idiotisk, men det förutsätter förstås att maten är god. Om hemtjänstpersonalen "sparar tid" är kanske bra, men det beror ju på vad de använder tiden till sen. Hinner de sitta ner och prata medan den äldre äter är det utmärkt, men är avsikten att i stället hinna med fler äldre på samma tid blir det förstås mindre bra.

Servicenämnden i Falkenberg ska nu utreda om det finns möjligheter att laga den kylda maten i egen regi eller i samarbete med andra kommuner.

Det är inte vem som utför tjänsten som är problemet, det är vilken syn beställaren har på mat, måltid och äldre personer. Det är absolut inte säkert att kommunen gör det bättre i egen regi. Det allra mesta handlar om hur upphandlingen görs. Det finns många goda exempel från andra kommuner. Se till att lära av dem i stället för att återgå till kommunal regi för sakens egen skull.