Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Adnan Dibrani: Sommaren gör sig bäst utan regeringskris

Oviljan att kompromissa leder Sverige mot osäkerhet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Sommaren närmade sig och när jag insåg att det var dags att skriva den här krönikan så fick jag genast idéer om lite midsommartema, sommar, sol, vaccinet som kommer som ljuset i pandemitunneln och hur skönt det ska bli att livet lite grann börjat återgå till det normala. Men så hände ju det som visade att i politiken kan man aldrig vara säker på någon sorts normalitet.

Jag har full respekt för att Vänsterpartiet känner ett behov av att markera mot inslag i Januariavtalet som de inte är nöjda med men att nu kasta in landet i en regeringskris är inte ansvarsfullt. Det gäller också för Moderaterna och Kristdemokraterna som valt att haka på utan att ha en plan för hur man ska gå vidare. Sverigedemokraterna förväntar jag mig ju ärligt talat inte annat av.

Sverige befinner sig i allvarligt läge, vi är fortfarande i en pandemi. I det läget behövs det en regering som kan leda landet. Det är en farlig väg som Vänsterpartiet tillsammans med de högerkonservativa partierna nu gemensamt beträder. Särskilt som dessa fyra partier varken är överens om sakfrågan eller har en gemensam plan för att ta Sverige framåt.

När det gäller själva sakfrågan är vi socialdemokrater ju till stora delar överens med Vänsterpartiet. Vi kommer aldrig att acceptera marknadshyror. Det finns inget regeringsförslag utan det som finns är ett utredningsbetänkande om hyressättningen i nyproduktion. Regeringen har bjudit in Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges allmännytta, till en dialog om utredningens förslag. Det är en inbjudan som Hyresgästföreningen välkomnat. Regeringen har dessutom själva lyft saker vi vill arbeta vidare med, så att förslagen bättre motsvarar vad vi var överens om i Januariavtalet. Ett färdigt förslag kommer att finnas först vid slutet av året.

I slutänden är det ju så att politik handlar om att kompromissa. Ibland är det svårt när man har helt olika syn på en fråga men då måste man lösa ut den. Så är politikens villkor. Det är bara några veckor sedan Nooshi Dadgostar sade sig vara beredd att samarbeta med Centerpartiet. Det här är en fråga som hon och Annie Lööf aldrig kommer att vara överens om i sak. Då får man hitta en annan lösning. I Januariavtalet så fick vi igenom helt nödvändiga investeringsstöd som sett till att bostadsbyggandet nu är historiskt högt mot fri hyressättning i nyproduktion, en väldigt liten del av det totala beståndet.

Förhoppningsvis går det att finna en lösning innan omröstningen på måndag. Annars är Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna skyldiga svenska folket ett besked om vad deras regeringsalternativ är.

Jag hoppas att alla får en trevlig sommar och att många är färdigvaccinerade och kanske kan umgås med familj och vänner och till och med krama barnbarnen. Det är ni värda.