Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annie Lööf inviger valstuga med solceller på taket. Bild: Henrik Montgomery
Annie Lööf inviger valstuga med solceller på taket. Bild: Henrik Montgomery

Katarina Erlingson: Solen lyser över solcellsbranschen

Solen har strålat extra mycket den senaste tiden. Samtidigt är elpriserna - för många oförklarligt - höga. Inte så konstigt om man då funderar på att installera solceller på taket, om man nu har ett tak att bestämma över.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Miljöpartiet i Falkenberg har som krav i valrörelsen att alla som bygger nytt ska installera solceller på taket, vilket är förhållandevis enkelt för privatpersoner men något krångligare för företag. Detta borde ha gjorts betydligt tidigare och inte i panik när elpriserna är skyhöga mitt i sommaren. Men bättre sent än aldrig, som det brukar heta.

Det som kan bli problematiskt med en stor efterfrågan på solceller är flaskhalsar på olika ställen. Det är alldeles utmärkt att komvux i Varberg nu startar utbildning för solpanelsmontörer. Visserligen i Falkenberg, men det halländska samarbetet är nödvändigt även i dessa frågor. Det tar emellertid nästan ett halvår att bli färdigutbildad, så det är hög tid att börja.

Hos vissa elbolag, till exempel lilla Skånska Energi, är det kö för att få leverera solenergi, men det förefaller inte vara så i Halland än så länge. Kanske är det så att de halländska elbolagen är mer på tå, vilket avspeglas i att Halland ligger i topp 2021 när det gäller beviljade skatteavdrag för gröna investeringar.

KD:s ledare i Falkenberg, Georgia Ferris, vill inte som MP-kollegan Markus Jöngren att solceller på nybyggen ska vara obligatoriska. Det är konstigt att KD alltid ska vara bromskloss när det gäller alternativ energi. Det gäller inte bara solenergi utan också vindkraft. Samtidigt låtsas Ferris vara klimatvänlig, men det hänger inte ihop. För den som bygger nytt hus är solceller på taken bara en marginell kostnad och även om det inte skulle finnas statliga bidrag borde det ligga i fastighetsägarens eget intresse att installera en hållbar energikälla så att huset kan klara sin energiförsörjning på egen hand. Det skulle snabbt löna sig, både för den enskilde och för klimatet. Det krävs helt enkelt både piska och morot i dessa dagar, alla behöver dra sitt strå till stacken för att andelen förnyelsebar och småskalig el ska öka.

Att något som ändå är så smidigt och förhållandevis kostnadseffektivt inte har använts i full skala hittills är anmärkningsvärt och något som måste förändras. Solen är en viktig energikälla som konstigt nog inte används lika mycket som vind och vatten i Sverige. Många företag intresserar sig för att bygga solcellsparker, vilket också behövs, men solceller på taken tar ingen mark i anspråk och borde vara förstahandsvalet.

Ingen instans får sätta klackarna i marken och fördröja utbyggnaden av solceller, särskilt inte när elpriserna i elprisområde 3 och framför allt 4 är skyhöga. Det krävs lokal el för att klara försörjningen när kraftledningarna från norr inte är tillräckliga.

Centerpartiet har kommit med förslag om att inrätta en nationell strategi för att öka mängden solenergi. Mycket behöver göras för att underlätta för en utbyggd solenergi. Alla krafter, privatpersoner, kommuner och myndigheter måste göra allt vad de kan för att bygga ut solkraften, inklusive de möjligheter till lagring som faktiskt redan finns.

Läs mer: C vill se solkraftsboom i landet

Läs mer: Vuxenutbildningen i Varberg startar ny unik linje

Läs mer: Falkenberg Energi testar gatubelysning som drivs av solceller