Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frivilliga pensionärer på promenad med några av de boende på äldreboendet Furugården i Ullared. Bild: Alexandra Nordwall
Frivilliga pensionärer på promenad med några av de boende på äldreboendet Furugården i Ullared. Bild: Alexandra Nordwall

Katarina Erlingson: Socialnämnden läxas upp om seniorkvarter

Seniorkvarter. Antingen kan ordet framkalla rysningar eller så kan man välja att se det positivt. Socialnämnden i Falkenbergs kommun får tydligen positiva vibbar av ordet och väljer att skicka ut ett förslag på internremiss till vissa kommunala nämnder.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ett seniorkvarter är tänkt att omfatta flera olika boendealternativ för äldre, men ett särskilt boende är själva basen inom "kvarteret". Tanken är att ytterligare anpassa vissa områden så att äldre ska kunna bo kvar där resten av livet. Boendemiljön ska vara attraktiv och det ska finnas närhet till service. Det låter förstås bra. Ändå gnager funderingar om segregering kring själva ordet, inte minst när socialnämnden själv skriver:

"En central aspekt gällande syftet med seniorkvarter är att långsiktigt kunna minska restid och inställelsetid för hemtjänsten och hemsjukvården. Som exempel kan här nämnas att socialnämnden utför tiotusentals hembesök per månad understigande tio minuter insatstid hos biståndstagare."

Att socialnämnden måste hålla hårt i pengarna och arbeta effektivt är nödvändigt, men att lyfta fram ekonomin så tydligt i ett ärende som främst borde handla om de äldres välmående känns cyniskt. Alldeles oavsett funderingar kring "tio minuter insatstid" som man kan önska vore långt ifrån verkligheten men tyvärr är vardag för många.

Den presenterade utformningen av seniorkvarteren omfattar saker som alla oavsett ålder uppskattar. Tillgång till mötesplatser och en trevlig utemiljö är något som alla har glädje av. Det finns ett begrepp inom samhällsplaneringen som handlar om att lyfta fram tillgängligheten för alla och därför kallas "universell utformning" eller design för alla. Detta sätt att tänka bör implementeras i alla kommunala beslut. Inkludering i stället för segregering, så mycket mänskligare.

Kommunstyrelsen behandlade remissen vid sitt senaste möte och verkar ha en större förståelse för helheten än vad socialnämnden verkar ha. Kommunstyrelsen frågar - som det verkar retoriskt - om kostnaden för personal och transporter är det övergripande problemet, och i så fall om seniorkvarter är det bästa sättet att lösa det. Yttrandet visar även i övrigt prov på ganska vass kritik som inlindat kan tolkas som att socialnämnden bör göra ett bättre jobb för att äldre ska få ett gott liv. I ett tillägg till beslutet lyfter kommunstyrelsen också fram "framtida lösningar i behovet av äldreomsorg i kommunens serviceorter". De förslag på seniorkvarter som socialnämnden lyft fram ligger nämligen inne i Falkenbergs tätort samt i Ullared, så det förtjänar att tydliggöras.

Socialnämnden måste försöka lyfta sig ur besparingsträsket när det gäller strategifrågor och se till helheten och därmed lyssna på kommunstyrelsen när de arbetar vidare med frågan.