ESKILSTUNA 2020-02-05
Kronprinsessan Victoria på konventet Folk och Kultur tillsammans med landshövding Beatrice Ask,  kulturminister Amanda Lind och Robert Fux, skådespelare och dragqueen.
Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
ESKILSTUNA 2020-02-05 Kronprinsessan Victoria på konventet Folk och Kultur tillsammans med landshövding Beatrice Ask, kulturminister Amanda Lind och Robert Fux, skådespelare och dragqueen. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050 Bild: Pontus Lundahl/TT

Snart kan vi åter njuta av både vin och sång

När höstmörkret faller kan det åter bli ljusare igen - om inte en andra våg kommer. Då måste även Gekås tvingas anpassa sig till striktare regler.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 22/8. Den som väntar på något gott - får vänta lite till. Först i oktobermörkret antas vi kunna hantera att sitta och lyssna på underhållning.

Visserligen får vi vara tacksamma över att Jonas Gardell - och alla andra protesterande kulturarbetare - till slut fick ministerns öra. Men lite synd är det ändå att förändringen kommer när den luftigaste miljö - uteserveringen/utomhusscenen - har passerat sitt bäst före datum. För det är ju som en lokal kulturarrangör påpekade nyligen: ”I Hwitans trädgård skulle man kunna ta in 250 personer och hålla avstånd”. Och det hade definitivt varit smittsäkrare än ett takförsett varuhus.

ANNONS

Det inkonsekventa regelverket har i sommar varit sällsynt tydligt Falkenberg. Medan turisterna har kunnat trängas på Gekås - har den minsta AW med musik varit en omöjlighet. Kreativt branschfolk har försökt hitta kryphål i regelverket, om när en hotellägare på Öland bjöd in till en ”privat” kräftskiva på hotellet med Danny Saucedo som middagsunderhållare. Försöket misslyckades dock sedan polisen satt stopp - att ”bjuda på” kräftor gick an, men inte att bjuda på artisteri.

Fast framöver kan det alltså bli annorlunda, eller en lite mer normalt.

– Detta ska inte ses som en allmän lättnad. Utan mer som en träffsäker reglering som ska röja bort en del orimligheter, och ge bättre möjligheter för kulturen och idrotten att verka, förklarade Amanda Lind när beskedet presenterades på fredagen.

Att beskedet lättar på det avgångskrav som, rätt eller orätt, riktats mot henne är dock klart. En hyfsat nöjd Gardell konstaterade att: ”Ett stödpaket och ändrade regler var 2 av de 3 akuta åtgärder som jag krävde i min artikel. Återstår besked om ett datum då vi får öppna på riktigt.”

Det senare är förstås lika krokat som att be om ett besked om datum när vaccinet kommer, eller när pandemin är över. Det kan ingen sia om. Och därför kan ingen minister heller komma med besked om när vi kan släppa på alla restriktioner.

ANNONS

Det som nu sker är en stegvis öppning av ett samhälle som inte varit tillnärmelsevis lika slutet som i en lång rad andra länder. Lyfta reserestriktioner har gjort att hotellbranschen i Halland kunnat glädjas åt en tät ström av svemestrande turister. Sedan i måndags får gymnasieleverna återigen gå i skolan som vanligt. Och nu kan det åter bli lite publik på läktarna - om supportrarna i klacken förmår att hålla sig sittande. Det har många dokumenterat svårt för.

Å andra sidan, varför är det farligare att stå upp? Svaret på den känsliga frågan kan kanske delvis sökas i ett gammalt regelverk.

Säg ordet ”danstillstånd” och du kan räkna med att få ministrarna att vrida sig som maskar.

Polisen kan ju, även under smittfria omständigheter, ingripa mot den som börjar spontandansa på krogen. Detta trots att en riksdagsmajoritet för hela fyra år sedan tillkännagav att det gamla kravet ska slopas

Varför denna saktfärdighet frågade halländske riksdagsledamoten Lars Püss (M). I februari fick han beskedet från Mikael Damberg (S) att frågan inte prioriterats eftersom justitiedepartementet haft viktigare saker för sig...

Det finns alltså något ångestladdad i svensk syn på spontan rörelse redan från start. Lägg en pandemi på det och sittkraven kan bli förståeliga.

ANNONS

Oavsett om du sitter eller står är det dock inte säkert att något av det här går. Den där andra vågen, som kanske kan komma, kan ställa allt över ända. Då blir bara branschstöden kvar - och de räcker bara så långt. Därför är det angeläget att de kommer dem till del som kämpar mest - det vill säga inte distribueras till artister som redan toppar löneligan.

ANNONS