Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elisabeth Falkhaven: Snart i din trädgård?

Veklig förändring börjar med den enskilde.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Förutsättningarna för vårt framtida liv på vår gemensamma planet har förändrats drastiskt i och med IPCC senaste rapport. Skogar står i brand och städer svämmas över av enorma vattenmassor. Vi ser det hända allt oftare och på platser allt närmare oss. Det brinner i Ryssland, Turkiet, Grekland, Frankrike, Bosnien, Finland, Spanien, Italien, och på fler platser. Just i år har vi i Sverige varit förskonade från dessa förödande bränder som dödar allt där de drar fram.

Skyfall blir alltmer vanliga. Översvämningarna som blir en följd av dessa skyfall drar med sig både människor, djur, hus och infrastruktur i sin framfart. Länder som drabbats nyligen är bland annat Tyskland, Belgien, Holland. Så extremväder blir allt vanligare. Forskarna har sagt det länge så egentligen borde vi inte bli förvånade, men ändå. Och det kommer inte att bli bättre så länge vi fortsätter förbränna fossila bränslen. Extremväder kommer bara att bli vanligare och vanligare ju längre vi tillåter klimatförändringarna att fortgå.

Sverige når inte upp till de klimatmål vi kommit överens med världen om att nå. Inga andra länder gör det heller, och som vanligt kan vi bara förändra oss själva. Vi åstadkommer mest när vi jämför oss med oss själva. Det har ungdomsidrotten förstått för många år sedan, dags att vi vuxna också förstår det. Så vilket är ditt personbästa vad gäller att minska utsläppen? Hur mycket mindre kan du konsumera? Hur mycket mindre bil kan du köra, osv? Ja, industrin behöver skärpa till sig, absolut, och många jobbar på det. Andra länder måste skärpa till sig, visst. Men vi vanliga medborgare behöver också skärpa till oss, jobbar du på det?

Jag vet inte hur du resonerar som läser just detta, men för mig är det glasklart; Jag vill vara en del av lösningen, inte en del av problemet! Det kan kanske kännas futtigt och meningslöst att som enskild person göra så gott jag kan, men det är enda vägen framåt. Om fler och fler gör så gott vi kan för att minska våra utsläpp, ja då minskar ju utsläppen, eller hur? Om vi sedan också använder vår demokratiska makt till att påverka politiken så att alla insatser som kan göras också görs, för att minska utsläppen, ja då minskar utsläppen. Och då menar jag alla politiska partier. Ligg på ditt politiska parti och se till så att deras insatser för att minska utsläppen verkligen minskar utsläppen. Gå inte på några sagor eller förvillande berättelse om att någon annan någon annanstans och någon annan gång ska göra detta, så att du slipper. Du har ett ansvar! Jag har ett ansvar! Så låt oss ta det tillsammans.

Förutsättningarna för vårt framtida liv har alltså förändrats drastiskt i och med IPCC senaste rapport. Låt det märkas också i dina val, av transportfordon, av semester, av mat, av övrig konsumtion och av hur du använder din demokratiska makt. Låt oss nu alla göra allt vi kan, var och en för sig, och kräva att politiken gör detsamma. Nu! Innan det är försent!