Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Snålsoppa på menyn till Falkenbergs barn och äldre

Skördefesten fick bismak av beska besked. Sorgligt att majoriteten i Falkenberg inte fattar vikten av att låta kommunen vara en matstad för alla.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 10/9. Falkenberg är värt en resa. Det har man papper på. Men hur är det att leva här? Besluten om allt snålare matkonton för kommunens äldsta och yngsta invånare gör det värt att ställa frågan. I synnerhet i dessa dagar, då matmeckats högtidshelg har gått av stapeln.

Lagom till premiären för matdagarna kom kommunen nämligen med ett bittert besked. Framöver skall kommunens skolelever, enligt det senaste besparingsförslaget, få ännu mindre smulor från Falkenbergs berömda skafferi. Det känns nästan som ett hån.

För här har vi alltså en kommun som marknadsför sig som en matdestination av rang. På Visit Halland talas det om en ort som ”sjuder av matglädje”. På scenen under matdagarna slogs kockarna om att överträffa varandra i kreativa kompositioner. Och i stånden glänste skördetidens färggranna fröjder.

I skolmatsalarna skall det dock bli ännu fattigare framöver. Det är konsekvensanalysen ganska tydlig med. Där står det att ”maten eventuellt kan upplevas bli sämre och fler elever kan därför avstå från att äta lunch”.

Vad som då händer vet vi. Blir maten sämre äter barnen mindre, de hoppar över lunchen eller slänger mer mat. Att matsvinnet redan är ett bekymmer är väl dokumenterat. Därför talade kommunens kostansvariga, för ett knappt år sedan, om vikten av att jobba med att både inspirera kockarna i skolköken, prata om maten och jobba med elevernas inställning.

Den pedagogiska uppgiften försvåras dock på alla plan om man sänker ambitionerna och försvårar möjligheterna att satsa på bättre råvaror i skolköken.

Bortsett från att kommunen då riskerar att misslyckas i praktiken i skolan, så kan skolresultaten påverkas. Du pluggar helt enkelt sämre på tom mage. Och hälsan påverkas om man inte får i sig näringsriktig kost.

Det som är sant för unga människor är förstås minst lika sant för de äldre. Även för kommunens äldsta har Falkenberg sänkt ambitionerna - istället för dagliga leveranser av varm mat skall man övergå till kylda matlådor. Kommunen måste ”rätta mun efter matsäck” lyder en av förklaringarna.

Men det är en bedräglig ursäkt. Risken är nämligen påtaglig för att skiftet kan leda till att fler äldre äter för lite. ”Undernäringstillstånden ger upphov till höga samhällskostnader, bland annat på grund av ökade vårdbehov.” Det konstaterar Livsmedelsverket i en rapport om bättre måltider i äldreomsorgen.

Men vissa äldre tycker det är bra och kunna välja när och vad de vill äta, försvarar sig Falkenbergs S-ledda majoritet. Visst är det så. Men betoningen bör läggas på två ord: vissa och välja.

Kort sagt – vissa äldre behöver få fortsatt leverans av varm mat och det ligger i allas intresse att låta den valmöjligheten bestå. Att individanpassa måltidsalternativen efter de äldres fysiska och psykiska behov och önskemål är inte bara ett sätt att värna en god omsorg – det är samhällsekonomiskt klokt.

Likaså är det klokt av ett ”matmecka” att leva i vardagen som man marknadsför sig. Allt annat är hyckleri!