STOCKHOLM 202200809Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren presenterar partiets valmanifest under en pressträff på KD:s partikansli.Foto: Ali Lorestani / TT / kod 11950
STOCKHOLM 202200809Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren presenterar partiets valmanifest under en pressträff på KD:s partikansli.Foto: Ali Lorestani / TT / kod 11950 Bild: Ali Lorestani/TT

Katarina Erlingson: Smutsiga avslöjanden drabbar alla partier

Sorgligt, upprörande, plågsamt. Det är ord som passar in på känslorna efter att ha sett TV4:s Kalla fakta och deras granskning av donationer till partierna.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Kalla fakta sysslar egentligen med något som liknar brottsprovokation, men det är inte det upprörande. Att fem av åtta partier börjar trixa för att tillmötesgå en begäran som strider mot en lag som partierna själva har stiftat är så sanslöst att man också blir ledsen och bedrövad. "Vem kan man lita på", den berömda låten av Hoola Bandoola Band kommer för en. En skandal av denna dignitet är verkligen inget valrörelsen behöver, den är tillräckligt smutsig ändå.

Risken är att de skandalösa uppgifterna gör att väljarna tappar förtroendet för politikerna ännu mer. Att Socialdemokraterna omedelbart lät sin ekonomichef gå är att skademinimera, men skadan är ändå stor. Liberalernas valstrateg avgick på egen begäran och det fanns förstås inget alternativ till det.

ANNONS

Hos S, M, SD och L är det lägre tjänstemän som stått för skandalen. Hos KD är det självaste partisekreteraren och hans biträdande. Partisekreterare Peter Kullgren är antagligen för viktig för KD:s valrörelse för att avgå och försöker därför slingra sig ifrån det. Men alla inblandade i KD, liksom i M och SD bör avgå omedelbart.

Hur kan partierna vara så godtrogna mitt i en valrörelse att de gick på frågan från den potentiella donatorn? De borde ha lärt sig av medias granskningar under tidigare valrörelser. Att kringgå lagstiftningen om donationer till partier verkar nästan vara vardagsmat för partitjänstemännen och det förklarar i så fall deras tjänstvillighet och intresse. Om det skulle vara så är det ännu värre och extra sorgligt för demokratin, att partierna inte kan följa lagstiftning som berör dem själva och som de själva beslutat om. Är det rentav så att det sitter i väggarna och partikulturen att fiffla lite?

Brottet mot lagen är förstås upprörande, men ännu värre är att agerandet strider mot all etik och moral. Man sätter sig över lagstiftningen och därför är det sannolikt att partierna så småningom kommer att försöka igen. Frågan är om det hjälper att förtydliga lagstiftningen och införa höga böter om partierna ändå har den attityden.

ANNONS

Det hedrar Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att de omedelbart sa nej. C är visserligen ett mycket rikt parti efter att ha sålt en tidningskoncern för nästan tjugo år sen och har knappast behov av några donationer, men man får hoppas att det sitter i väggarna att man inte fifflar med lagar och regler.

Det var plågsamt att se och höra partiföreträdarna försöka runda lagstiftningen, och ännu plågsammare att se dem försöka smita undan när Kalla fakta-reportrarna kom med de dolda inspelningarna. Tyvärr kommer skandalen spilla över på alla partier, inklusive de "oskyldiga", och spä på ett redan omfattande politikerförakt.

ANNONS