Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elisabeth Falkhaven: Smuggelhundar kan föra med sig farlig smitta

Många arbetar mer hemifrån nu och det har fått flera att känna att det äntligen är dags att drömmen om en hundvalp blir verklighet. Men hundvalpar tillverkas inte på en kvart. Det tar tid att planera in en valpkull i livspusslet hos uppfödaren, hitta rätt hanhund och sedan ska allt fungera vid parning och valpning.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Så den som vill ha en valp behöver ofta ställa sig i kö för att få en ny familjemedlem. För vissa raser kan man behöva vänta flera månader, kanske halvår – år innan det blir en valp. Det ger valpköparen tid att skapa en relation med uppfödaren, en relation som kan vara bra att ha när valpen väl kommit hem. Valpen ska vara veterinärbesiktigad och vaccinerad när du får hem den.

Uppväxtförhållande är också viktigt, även för en valp. Det betyder något hur du tar i valpen, hur mycket stimulans den får när den växer upp, hur mycket mänsklig kontakt den haft, hur tiken har fått leva sitt liv och så vidare. Sådär bör det gå till när du köper valp.

Så finns det de som vill gå genvägar… De som ska ha en valp precis i det ögonblicket de bestämt sig för att skaffa valp. Då finns det ju (tyvärr) smuggelhundar att tillgå. Valpar som föds upp på löpande band i Polen, Rumänien, Tjeckien och på andra platser. I små trånga burar lever tikarna sina liv, föder och tar hand om valparna. Stimulans under uppväxten? Snälla händer som tar i valpen? Vaccinationer? Sjukdomar? Relation med uppfödaren?

Ökningen av insmugglade hundar från andra EU-länder till Sverige är markant. Försäljningen av hundarna sker via olika media, HyraHyra, Blocket och Facebook med mera. De som säljer hundarna för 20- 30 000 i Sverige har själva köpt dem för 1500-2000 kronor på valpfabriker någonstans. Det är stora pengar att tjäna för smugglare. Det är också känt att oseriösa veterinärer i bland annat Polen utfärdar sällskapsdjurspass med felaktiga uppgifter om djuret. Valparna kommer alltså in i landet utan de vaccinationer som krävs och utan genomförda veterinärundersökningar så de kan bära på dödliga sjukdomar som också smittar till människa.

Antalet insmugglade hundar har stadigt ökat sedan hösten 2020. Så länge det finns en marknad kommer det att finnas de som vill tjäna pengar på att smuggla hundarna. Det är alltså de som köper dessa hundar som gör att hjulen fortsätter att rulla med valpfabriker och smittorisker.

För att få stopp på detta djurplågeri krävs flera saker. Provtagning vid gränserna för att veta om djuren är vaccinerade måste genomföras. Obligatorisk id-märkning och registrering och uppgifterna ska föras in i ett överordnat euroepiskt dataregister. Veterinärer behöver ha anmälningsplikt vid misstanke om smugglade djur. Det måste bli kännbart ur straffhänseende att befatta sig med smuggelgods, som dessa hundar de facto är.

Det är ett brott att köpa smuggelhund. Den som köper smuggelhund hjälper en avskyvärd hantering av värnlösa hundar och katter att fortgå.