Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

FOTO: Rune Bertilsson

Maria Haldesten: Smart att gå vidare när man är på topp

Guldläge att satsa på att göra viktig skillnad i rikspolitiken.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Signerat 30/3.

Hennes stolthet över Falkenberg gick inte att ta miste på när Mari-Louise Wernersson förevisade ett av kommunens skyltfönster mot omvärlden – Laxbutiken i Heberg. Ett klokt val av första mötesplats med en ny politisk redaktör. Butiken/restaurangen är ett klassiskt stycke Falkenbergsk framgångssaga. Ett besöksmål som jobbat sig upp från blygsamma förhållande till ett laxmecka med växtkraft.


Även Mari-Louise Wernersson började sin politiska bana under mer blygsamma former. Hon sökte inte makten. Hon fick plötsligt och oväntat det stora ansvaret i arv, för att hennes företrädare trodde på hennes kapacitet.


Det var uppenbarligen en korrekt bedömning. Att rodda en fempartikoalition kräver sin kvinna då allas viljor inte alltid drar åt samma håll. Ibland pyser missnöjet över. Som när den styrande femklövern kallade till budgetpresentation som en fyrklöver. Detta efter att Liberalerna beslutat sig för att frifräsa. Att frågan om fria bussresor för äldre över 75 var så viktig för Liberalerna överraskade onekligen. Men Centern och övriga gjorde rätt som hade is i magen. Budgetspänningen lade ju sig i slutändan.


Mari-Louise Wernersson har inte bara visat sig vara en politiker som förmår stå pall när det stormar, hon förstår också när det till slut är läge att backa. Även om det ibland kanske kan sitta hårt inne. Skolfrågan är ett färskt exempel.


Landsbygdsskolorna är räddade. Men stridigheterna väckte en hel del ont blod såväl inom partierna som inom alliansen – och det är uppenbart att det fortfarande glöder lite här och var. Ett kvardröjande missnöje som kan ha viss inverkan när det blir dags för nomineringar av de kandidater som skall ta över Mari-Louise Wernerssons stol.


En härdad kommunledare låter sig dock inte påverkas av tillfälliga politiska tvister när det kommer till livsavgörande beslut.

– Visst har det varit både roliga dagar och tuffa dagar. Men det här är ett beslut som vuxit fram ett tag. Jag har suttit som ordförande längre än någon annan i Falkenbergs historia. Så jag kände det var dags att lämna över.


Så vad är kommunpolitikern mest stolt över?
– Arbetet med att göra Falkenberg till en attraktiv kommun. Våra medvetna satsningar på kultur och fritid. De skapar en känsla av att kommunen är rolig att bo i, vilket har fått många unga att återvända hem efter sina studier.


Så hamnar Falkenberg också högt i rankingen över Sveriges roligaste kommuner. Falkenberg är dessutom känt för sitt goda företagsklimat.


– Det är jag också väldigt nöjd med. Vi har ett bra samarbete med näringslivet. Men det finns så mycket mer, som att vi kan erbjuda bra service i hela kommunen, att här finns ett rikt föreningsliv ... För en kommunpolitiker som uppenbarligen älskar sitt Falkenberg kan listan göras lång.


Men vad ska hon då i huvudstaden att göra?
– Jag brinner för ett nytt ledarskap för Sverige. Det är mycket jag vill göra i riksdagen. Dessutom är barnen stora. Det har gjort det lättare att fatta beslutet att satsa mot Stockholm.


Riksdagsarbetet erbjuder ofta en möjlighet att gräva ner sig i vissa specialfrågor – kanske bli partiets talesman på något område.


Så vad skulle Mari-Louise Wernersson vilja sikta in sig på?
– Jag har inget särskilt i åtanke. Men jag har bred erfarenhet av tillväxt och företagarfrågor. Inkludering i samhället är en annan fråga jag brinner för – att ge funktionshindrade en plats och människor som hamnar snett en chans att komma tillbaka. Dessutom har jag medverkat till att göra Falkenberg egenförsörjande på förnyelsebar energi, säger hon.
Som det ser ut nu har Centerpartiet goda förutsättningar för fler mandat. Det skulle kunna innebära att det blir två C-hallänningar som kan sätta makthavarna i huvudstaden på plats.
Med Marie-Louise Wernersson begåvas riksdagen i så fall med ännu en stark västsvensk röst. Det behövs, vilket exempelvis såväl striden i regionfrågan och de tillväxthämmande gränskontrollerna visat.


– Men jag har hela tiden vår partisekreterares mantra i huvudet, att opinionssiffror bara är en mätning, att inget ska tas för givet före valdagen.


Falkenbergsprofilen ser dock ut att ha goda chanser att nå sitt karriärmål. Och i en tid när populismen och främlingsfientligheten ökar är det viktigare än någonsin att humana, liberala men också praktiskt lösningsorienterade motkrafter tar plats i den högsta beslutande församlingen.