Små steg för människor kan bli stora steg för mänskligheten

Vår strävan mot rymden har förbättrat vårt liv på jorden.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

För första gången någonsin har ett kommersiellt bolag lyckats skjuta upp människor i rymden. Efter två månader på den internationella rymdstationen ISS landade astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken tryggt på jorden kvällen den 2 augusti. Resan beställdes av den amerikanska rymdmyndigheten, Nasa, men genomfördes av det privata företaget SpaceX.

1961 uttalade John F Kennedy ambitionen att innan årtiondets slut lyckas landa en man på månen och föra tillbaka honom i säkerhet. När Apollo 11 landade på månen 1969 och Neil Armstrong tog sitt berömda första steg följde en femtedel av jordens befolkning det via tv, och hörde honom yttra orden “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”. Vetenskapen hade lyckats med en enorm triumf.

ANNONS

Efter den enorma prestationen från USA saktade dock som att tempot ner något. Drömmen om att utforska stjärnorna levde kvar, men inga framsteg sedan dess har haft riktigt samma magnitud som den första månlandningen. Åren efter 1969 genomfördes några månlandningar till, men sedan Apollo 17 år 1972 har inga människor besökt månen.

Såklart har framsteg gjorts sen 60-talet. Nya satelliter, sonder och den internationella rymdstationen ISS har skickats upp i rymden. Utforskandet av rymden har dessutom präglats av mycket internationellt samarbete, till skillnad från kalla krigets rymdkapplöpning mellan USA och Sovjet. Men de stora symboliska milstolparna som fångar allmänhetens intresse har varit färre, och ingen har lyckats överträffa månlandningen.

Rymdresor är svåra att genomföra, och har krävt många tekniska innovationer. Cochleaimplantat, reptåligt glas, memory foam-madrasser, näringsberikad barnmat och solcellspaneler är bara några exempel på teknologier som nu är vardagliga för många men från början utvecklades av Nasa. Människans strävan mot stjärnorna har förbättrat vårt liv nere på jorden.

Rymdresor är även väldigt dyra. Förhoppningen är att privata aktörer som SpaceX ska kunna få ner priserna. Den lyckade landningen visar att det kan vara möjligt. Framöver har Nasa planer på att återvända till månen med Artemisprogrammet, vars mål är att landa en kvinnlig astronaut på månen. Det är dock bara ett steg på vägen mot nästa stora mål: att landa en människa på mars.

ANNONS

Både Nasa och SpaceX har uttryckt ambitionen att genomföra bemannade mars-expeditioner. Tidslinjerna och utsikterna är såklart svårare att bedöma. Till månen har vi lyckats ta oss förut. Vi vet att de resorna är möjliga igen, men marsresor är ännu outforskat territorium. Det kan kännas som en omöjlig dröm. Men om människan inte vågat drömma hade hon aldrig tagit sig till månen heller.

ANNONS