Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
000630 foto Carin Rudehill
Torsk
000630 foto Carin Rudehill Torsk

Maria Haldesten: Sluta dalta och slit offerkoftan av torsken

Inget "svart hål" i din själ ursäktar utnyttjande av en utsatt kvinna. De lögnaktiga sexköparna i Varberg och Stockholm kan komma för lätt undan.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Nationalskalden satte tonen redan för hundra år sedan.

"Jag köpte min kärlek för pengar - för mig fanns ej annan att få." Så diktade han i ömklig självbekännelse.

Att Gustaf Fröding hade svarta hål att fylla tvivlar väl ingen på.

Än i dag skyller dock torskar på samma sak. När en välsituerad man i Varberg konfronteras med sitt sexköp berättar han inledningsvis en ömkansvärd privat hemlighet – kanske i hopp om att både väcka medlidande och få misstankarna avskrivna. Kändisen i Stockholm, som på liknande sätt greps med byxorna nere, griper efter samma halmstrå.

De tvår sina samveten genom att utmåla sig själv som offer. Även män som bevisligen kunde få kärlek på annat sätt – som lever i etablerade relationer och har det gott ställt – försöker få det att låta som det är dem det är synd. De råkade ta ett snedsteg i mörkret. De råkade falla för en frestelse. De råkade låta den unga kvinnan på massagesalongen smeka dem på ett sätt de inte hade tänkt sig. Och så råkade de köpa sex.

Det var första gången säger kändisen. Visst. Precis som rattfyllot som stoppas med 1,8 promille i blodet bara hade druckit en enda öl...

Så varför ge sexköparna utrymme för bikt i ett TV-program, i en tidning? För att vi ska förlåta dem?

Att det ligger på brottslingarnas önskelista är högst sannolikt. Och för vissa ligger tydligen "tycka synd om"- knappen nära. Inte minst som syndabockstänkande och skamstraff "inte hör hemma i en rättsstat" som en indignerad teolog uttrycker det på Göteborgs-Postens debattsida.

Men förtjänar gärningsmän som ännu inte sonat sina brott förlåtelse för sina synder? Är det inte rimligare att slita av dem offerkoftorna, för att istället se de verkligt utsatta?

På en massagesalong i Varberg jobbade en ung flicka. Att döma av dom och vittnesmål reste hon inte till Sverige med avsikten att ge halländska torskar "happy endings" – hon blev tvingad till det. Samma bittra öde kan hon dela med de unga kvinnor som jobbade på bordellen på Östermalm. Det är också var Paolo Roberto kallt konstaterar under sin offentliga bikt - att kvinnan han köpte kanske till och med tvingats hit till Sverige.

Poliserna som avslöjade sexhandeln på massagesalongen i Varberg hade ägnat lång tid åt spaning och utredning. Detsamma kan sägas om de poliser som jobbat med "Insats Torsk" i Stockholm. Och de hymlar inte om den grymma verklighet de möter:

"För varje år som går blir jag bara alltmer bedrövad. Det är en fruktansvärd handel med kvinnor och barns kroppar som pågår dygnets alla timmar. Ett vidrigt utnyttjande som tusentals män i Sverige varje år ägnar sig åt." skriver en polis på facebook.

Att polisens hårda arbete mot sexhandeln är viktigt råder det ingen som helst tvivel om - i synnerhet som prostitutionen ofta kan kopplas organiserad kriminalitet och outsägligt grym människohandel.

Därför känns det så futtigt när straffen kommer. De dömda varbergarna kommer undan med dagsböter på mellan 8500 - 50000 kronor. Så länge deras identitet förblir okänd - och så är det för de allra flesta - blir konsekvensen inte större än så. Utöver möjligen en sargad familjerelation.

Trots att stödorganisationer, politiska kvinnoförbund och riksdagspolitiker krävt högre straff händer ingenting. Men tack vare både kändisens indirekta erkännande av oaktsam våldtäkt – och den debatt som nu förs – kan det kanske äntligen bli förändring. De tre kvinnliga S-politiker som nu rasar på Aftonbladet debatt kan kanske ägna sin kraft åt att piska sin egen regering till handling?