Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets bordell Arkiv från 100704. ALMEDALEN. Tisdag. Bild: Bengt Kjellin
Årets bordell Arkiv från 100704. ALMEDALEN. Tisdag. Bild: Bengt Kjellin

Maria Haldesten: Slemmiga torskar göms även i Varbergs finrum

Övergrepp på utsatta kvinnor är alltid ett val, inte ett felsteg man "råkar" göra i massagerummet. Måtte rättssystemet bli skarpare och domarna hårdare mot förövarna.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Flera män i Varberg köper sex. Är det kränkande att kalla dem för torskar?

– Det är dömande. I dag används det knappt längre. Inte ens av rättsinstanserna. Samhället i stort har blivit mer medvetet och noga med hur vi använder ord, säger en av medarbetarna på Göteborgs mottagning för ”köpare av sexuella tjänster” i GP.

Kanske är det en del av problemet. Att vi har blivit överdrivet försiktiga med orden – i helt fel läge. Det kan bidra till att sexköpare frestas att avfärda sitt kränkande övergrepp som om det vore en fadäs likt en felparkering. Det är tyvärr där straffnivån ligger.

– Nu är ju straffet böter bara. Då känns det inte så allvarligt. Jag fick en P-böter nyss på 850 kronor. Det är nästintill samma belopp för fan, säger en torsk/familjefar som intervjuas i samband med GP:s stora granskning av sexhandeln i den närliggande storstaden.

Kommer de Varbergstorskar – som nu ställs inför rätta för sexköp på en massagesalong – att komma undan lika lätt? Det finns skäl att befara det. Än har straffen för sexköp inte skärpts, trots flera motioner och ett årsgammalt tillkännagivande i riksdagen.

– Jag är besviken över att det tar så lång tid, säger Ola Johansson (C).

Den halländske riksdagsledamoten har återkommande motionerat om straffskärpning.

”Brott mot sexköpslagen ger nästan alltid de lindrigaste straffen på straffskalan. Dessutom är det i form av dagsböter, vilket är på den nedre delen av straffskalan. Fängelsestraff, som är ett tillägg på straffskalan, tillämpas inte.” Så står i den senaste motionen, från 2018/19.

– Att skärpa straffen för sexköp är ett sätt visa att samhället ser väldigt allvarligt på den här typen av brott. Det är också ett sätt att signalera respekt för offren, som ofta är väldigt utsatta, säger Ola Johansson.

Utsattheten framgår av citat från den sekretessbelagda förundersökning, vilken HN skrivit om. Ett av offren, en yngre släkting till den misstänkta ”bordellmamman” i Varberg, vittnar i förhör om de sexuella tjänster hon blev beordrad att utföra.

”Jag ville inte, men jag var tvungen”, säger hon i förhör.

En av de anställda befann sig, enligt polisen, i landet utan arbetstillstånd och fanns inte registrerad som anställd.

Mönstret känns igen från andra prostitutionshärvor. För fyra år sedan granskade polisen i samverkan med Skatteverket massagesalonger över hela landet. Det var en verksamhet som det fanns skäl att hålla ögonen på av flera skäl:

– De som jobbar där har ofta oklara arbetsförhållanden, i många fall handlar det om människohandel. Det är fruktansvärt, sade en anställd på Skatteverket i en intervju med SVT.

Trots sexköpslagen har en ökat antal kvinnor lockats eller lurats hit från andra länder. Polisens undersökningar av sexhandeln visar att majoriteten av dem som säljer sex är av annan nationalitet än svensk.

För två år sedan förslog polisen, i en lägesrapport från den nationella operativa avdelningen, att en nationell sammanhållen strategi för skydd och stöd till individer som utsatts för prostitution och människohandel och att pengar öronmärks för detta syfte.

Vikten av detta kan inte nog understrykas då det ofta är fråga om kvinnor och flickor som befinner sig i en extremt utsatt position. Skall de våga och kunna vittna behövs stöd och hjälp.

Att all prostitution äger rum på skumma salonger, i mörka lägenheter eller dolda gränder är dock en missuppfattning. GP:s undersökningar sätter ljuset på en ny variant av samma gamla fenomen, nämligen den så kallade ”sugardejtingen”. Det är sexhandel i glättigare förpackning som bidrar till att avdramatisera brotten i förövarnas ögon.

Så nog behövs en motvikt mot den backlash som kan anas, och som en organisation som RFSL tyvärr bidrar till genom att kräva avkriminalisering. Att den som behandlar sexförbrytare som vill ”botas” kan behöva hantera patienterna på ett visst sätt, betyder inte att resten av samhället ska jamsa med och väga orden.

En torsk är en torsk – hur ångerfull han än vill framställa sig om efteråt.

En torsk är en torsk – även om han försöker urskulda sig som om han vore ett offer för ”en god säljare” eller en förförisk invit.

Och en torsk förtjänar ett straff som står i proportion till brottet – som även indirekt kan inkludera att ha bidragit till människohandel och organiserad brottslighet.