MALMÖ 2019-07-20 
Avrådan från bad pga förhöjd bakteriehalt i samband med algblomning i vattnet vid Ribersborgsstranden i Malmö i juli 2019. 
Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
MALMÖ 2019-07-20 Avrådan från bad pga förhöjd bakteriehalt i samband med algblomning i vattnet vid Ribersborgsstranden i Malmö i juli 2019. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090 Bild: Johan Nilsson/TT

Släpp inte ut dansk skitvatten i höst heller!

Att medvetet förorena Öresund bör ses som ett miljöbrott.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 26/5. Det lät som ett dåligt skämt om dansken. Men ryktet visade sig vara sant. Ett danskt avloppsföretag hade, på fullt allvar, tänkt sig att släppa ut mängder av orenat avloppsvatten i Öresund. Och detta med välsignelse från miljö- och teknikförvaltningen för Köpenhamns kommun.

Lagom till sommarsäsongen löpte alltså invånarna på vår sida sundet risk att simma in i fekalierester. Och hur skulle det påverka de där badkvalitetsmätningarna som görs efter EU-klassning? Skulle svenska stränder gå från femstjärniga till enstjärniga? Med utsläpp av det här slaget sprids såväl bakterier som virus, vilket kan göra badplatser otjänliga.

Tack och lov behöver vi inte fundera mer på den saken just nu. Protester från svenska politiker och ministrar har – i kombination med ifrågasättanden från Venstre, Dansk Folkeparti och Radikale Venstre – gjort att processen skjutits upp i sista stund. Nu är det i stället tal om att låta genomföra utsläppet i höst, då vattnet är kallare och det är mindre risk att främja algblomning med mera.

ANNONS

Men det betyder inte att orenat avloppsvatten är ett icke-problem efter badsäsongen. Marinbiologen Peter Göransson, som är ordförande för den ideella föreningen Öresundsfonden, är en av dem som reagerat.

– Vi har länge kämpat för att Öresund ska bli så rent som möjligt och så gör man så här, säger han till Skånska Dagbladet.

Orenat avloppsvatten innehåller fosfor och kväve. Det senare bidrar till övergödningen – vilket alla hallänningar som minns bottendöden i Laholmsbukten säkert kommer ihåg.

Hård kamp och reglerad gödselhantering med mera har lättat på trycket i den halländska bukten. Men kampen går vidare - på många plan. Numera döms privatpersoner, som slarvar med sin avloppsrening, till dryga böter om överträdelser uppdagas vid tillsyn. Och det är förbjudet att tömma toalettavfall från fritidsbåtar rätt ut i havet.

Så varför låta ett danskt företag komma undan med ett jätteutsläpp? Respiten till hösten bör användas till att hitta en helt annan lösning – för den känsliga havsmiljöns skull.

ANNONS