Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annie Lööf besöker Öströö fårfarm Bild: Annika Karlbom
Annie Lööf besöker Öströö fårfarm Bild: Annika Karlbom

Maria Haldesten: Skottpengar på Centern i jakt på landsbygdsröster

Centerstövlarna står stadigt, tro inget annat. Men visst kan de behöva stampa hårdare i marken.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Sönderslitna kroppar. Förtvivlade fårägare. Sommaren hade inte ens hunnit sluta innan ropen skallade över Falkenbergsbygden.

Gråben är här igen. På riktigt. Och självfallet sätter problemvargarnas härjningar avtryck på en Centerpartistämma.

Självfallet fattas beslut om att underlätta skyddsjakt - för att begränsa ökade rovdjursskador.

Självfallet tar man striden mot de organisationer som överklagar allt fler beslut om viktig skyddsjakt.

Även skyddsjakten på skarv och säl dryftas på det sätt man kan vänta sig. Här väger bondens och fiskarens synpunkter tungt. Trots att politiska motståndare - av okunskap eller i syfte att sno röster - försöker att måla upp en annan bild.

Det hävdas att Centerpartiet har svikit kärnväljarna på landsbygden och förvandlats till ett parti för libertarianer i storstan. Den som påstår något sådant har förmodligen aldrig besökt en Centerstämma. Men när statsvetare spår att landsbygdsrösterna kan avgöra kommande val får vi räkna med att det laddas för gyttjebrottning.

Att det är skottpengar på centerpartister har redan blivit uppenbart. Kristdemokraterna är särskilt laddade och får hjälp av en bitter partibytare. Att Staffan Danielsson nu står utanför tältet och pissar in, i stället för tvärtom, är dock ingen förlust för Centerpartiet. Hans värderingar hade sedan länge gjort det uppenbart att han hörde hemma betydligt längre högerut.

Liksom Moderaterna kastar sig även Liberalerna in i landsbygdsdebatten. Eftersom det sönderfallande partiet tappat mark i sin profilfråga - skolan - är det kanske inte konstigt att man letar en ny. Liberalerna har ju dessutom tappat mark i de väljargrupper där Centerpartiet vunnit - bland kvinnor i storstad till exempel.

Att det senare ger avtryck på en Centerstämma säger sig självt. Efter att skadeverkningarna av den explosionsartade ökningen av skarv diskuterats, tar ett ombud från Stockholmstrakten till orda.

– Jag vill inte se en generellt ökad jakt på skarv eller säl, inte innan vi människor gjort allt för att öka fiskebestånden.

Den kvinnliga talaren vill hellre se krafttag mot trålning än krafttag mot skarv.

I enstaka stunder blir det som att höra naturskyddsföreningen debattera mot LRF. Även om landsbygdsnäringsperspektivet dominerar, kommer mothugg från andra gröna röster.

Konstigt vore det väl annars. Taket höjs och debatten blir livligare i ett liberalt parti som växer. Men tro inte på den som svamlar om att putsade lackskor har trängt ut de leriga stövlarna.

Fötterna står stadigt i myllan. Men visst kan de behöva stampa i marken oftare framöver. Ska hela landet leva behövs fler frihetliga reformer, inte bara för landsbygdens skull utan hela landets. Pandemin blev en väckarklocka i fråga om vår sårbarhet var gäller livsmedelsförsörjning. Den klockan har inte slutat ringa bara för att restriktionerna släppts.