Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Katarina Erlingson: Sko-na plånbok och rygg hos vårdpersonal

Varje år vid den här tiden brukar de styrande respektive oppositionen i Region Halland presentera sina budgetsatsningar, så också i år. Det slås på stora trumman för olika satsningar, men som alltid verkar det glömmas att "satsningarna" handlar om en ytterst liten del av regionens totala budget.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

13 miljarder är hela budgeten på och en stor del av kostnaderna handlar om lön till personalen. Satsningarna som den styrande Allians för Halland tänker sig för 2024 motsvarar en bra bit mindre än en procent av regionens totala budget. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kan som oppositionspartier kosta på sig att vara lite vidlyftigare men når ändå inte upp i mycket mer än de styrande.

Det som alla partier i Region Halland verkar vara överens om är att finansiera arbetsskor till vårdpersonalen. I Alliansens budgetförslag kostar det 8 miljoner, lite oklart hur mycket oppositionen lägger. En del frågar sig säkert om det ett klokt sätt att använda skattepengar. Även om det trots allt är väldigt lite pengar i det stora hela är det ju ändå ett antal miljoner på något som de flesta brukar finansiera själva.

Men skyddsskor som arbetsgivaren bekostar har länge funnits i till exempel byggbranschen. Det är ofta mansdominerade yrken som behöver skyddsskor, men när det gäller kvinnodominerade yrken som vård och omsorg betalar personalen skorna själva. Man får utgå från att regionens skosatsning nu innebär att den görs ordentligt, det vill säga att arbetsgivaren förser personalen med skor som inte ska användas privat. Annars blir det förmånsbeskattning, och det är väl knappast tanken med satsningen.

Ett alternativ till skosatsningen vore annars att höja lönerna för vårdpersonalen, eftersom de ofta inte har råd att köpa annat än billigaste varianten på någon stormarknad. Men det skulle kosta betydligt mer än 8 miljoner per år kan man lugnt konstatera och det kräver förstås en djupare eftertanke.

Det är egentligen skandal att personalen hittills fått betala sina arbetsskor. Inom vården slits de inte bara av att bäraren går mycket utan också av diverse kroppsvätskor som lätt hamnar på fel ställe när patienterna är sjuka. Det är en viktig jämställdhetsfråga att även kvinnodominerade yrken får arbetskläder och skor av arbetsgivaren. Det verkar ske på flera håll i landet samtidigt, vilket tyder på att politikerna lyssnar på fackförbundet Kommunal som driver frågan.

Läs mer: Offensiv regionbudget ger utrymme för fria arbetsskor

Läs mer: Försiktiga satsningar i regionen om oppositionen får välja