Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GÖTEBORG 2016-01-28
Hovrätten för Västra Sverige.
Foto: Micke Larsson / TT / kod 10510 Bild: Micke Larsson/TT
GÖTEBORG 2016-01-28 Hovrätten för Västra Sverige. Foto: Micke Larsson / TT / kod 10510 Bild: Micke Larsson/TT

Maria Haldesten: Skarp bakläxa efter snippadom

HD:s besked ger det unga offret chans till upprättelse.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Gör om och gör rätt! Det är Högsta Domstolens skarpa besked till Hovrätten för Västra Sverige.

Kritiken mot rättegångsfel är inte förvånande - men blir ännu en välbehövlig påminnelse om vikten av grundläggande kunskap.

Inget sexualbrottsmål skall exempelvis kunna falla på att lagmän inte har låtit uppdatera sin sexualundervisning.

Att en flickas kön eventuellt hade en annan benämning när lagmännen var unga är ingen ursäkt för att sjabbla bort ett mål på det sätt som skedde. I synnerhet som det hade räckt med ett telefonsamtal till ungdomsmottagningen för att få rätsida på saken.

- Snippa det enda ord yngre barn använder. Men även lite äldre ungdomar kan mejla oss och be om hjälp för att "de har besvär med sin snippa", underströk en medarbetare på UMO i Varberg när snippa-debatten brakade loss i våras.

Men det var inte bara bland orden inblandade lagmän gick vilse. Hovrätten, som trots allt ansåg att misstanken om sexualbrott var befogad, borde ha prövat en alternativ rubriceringen.

Till skillnad från vad som påstods när förövaren friades så hade Hovrätten kunnat lyfta frågan om att pröva mannens ansvar enligt en annan applicerbar straffbestämmelse än den som åklagaren hade presenterat.

Att inblandade vid Hovrätten gick helt vilse bland både vett och rätt etikett är inte bara en pinsam rättsmiss, det har självfallet åsamkat den drabbade flicka skada. Det senare är oerhört allvarligt - eftersom offret i praktiken genom missen utsattes för ytterligare övergrepp.

Nu ska målet tas om, med andra domare och annan åklagare. Förhoppningsvis leder det till en korrekt och rättssäker process. Och förhoppningsvis har hela sen solkiga historien gett viktigare lärdomar framåt - så att inget annat brottsoffer ska drabbas av liknande misstag.