Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Skandalartad skattjakt är de vuxnas ansvar

Skattjakt, det låter väl trevligt och mysigt? Men studenternas skattjakt i Falkenberg förra veckan låter allt annat än mysig. Vattenkrig med öl och cider hörde till de mer oskyldiga aktiviteterna. Att spotta en klasskamrat i munnen och kissa en annan i ansiktet var extremt, men det hände tyvärr.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Årets händelser med tillhörande rubriker kunde lika gärna ha varit kopierade från 2011, då skattjakten också var skandalartad. Då "roade" sig studenterna med att kissa någon i ansiktet och dricka spyor. Det ledde till åtgärder året efter från gymnasieskolans sida, trots att arrangemanget brukar ske utanför skoltid.

Ungdomarna tyckte 2011 att vuxna inte skulle lägga sig i och man kan misstänka att deras argument nu blir i samma stil. Men säkert finns det också ungdomar som känt sig tvingade att vara med och som ångrar det i efterhand och känner sig kränkta.

Det är alltså inte unikt att studentaktiviteter spårar ur. Men mycket handlar också om kulturen på skolan, vilken kan skilja sig åt från skola till skola. Hur kan man förhindra att sådant här sker, även om det är elva år emellan? Hur kan de unga ens få för sig att göra allvar av dessa idéer? Har de dålig moral, kan de inte sätta gränser, är de offer för grupptryck? Frågorna är många och det krävs säkert ett helt kompani av skolpsykologer för att försöka svara på frågorna som uppstår hos en normaltråkig vuxen.

Unga har i alla tider testat gränser på mer eller mindre obehagliga sätt. Det som kanske skiljer är den mängd av intryck som fås via internet och strömningstjänster, där tv-serier som The Squid Game och Hunger games säkert kan påverka unga. Men det är ungefär som på 80-talet då förfärade vuxna varnade för Motorsågsmassakern och andra hemska videofilmer.

Företeelsen är inte ny, men just därför borde vuxenvärlden ha haft vett att förutse att aktiviteter kan spåra ur. Unga behöver hjälp att sätta gränser, att stå emot grupptryck, att hantera alkohol. Det är förstås föräldrarnas ansvar, men skolan måste också kunna ge verktyg för att de unga ska kunna hantera livets obehagligheter.

Det är lätt att förfasa sig, men förhoppningsvis kan årets skattjakt ge lärdomar som lever längre än elva år. Det är definitivt svårare att vara ung i dag än för fyrtio år sen, och därför behöver ungdomarna inte bara utbildas i de vanliga ämnena. Kanske ska kommunen skapa en projektgrupp av skolpsykologer, socionomer, fritidsledare, utvecklingsledare på hållbarhetsavdelningen, föreningslivet och inte minst de unga själva. Till nästa år behöver man dessutom fundera på alternativ till skattjakten, den får inte vara huggen i sten.

Årets studenter förtjänar mycket skäll, men också kärlek och framförallt redskap för att kunna stå emot sådana här galenskaper framöver.

Läs mer: Studenternas skattjakt i Falkenberg urartade