Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Akuten Varberg, värd att rädda Bild: Rebecka Kvint
Akuten Varberg, värd att rädda Bild: Rebecka Kvint

Maria Haldesten: Skamligt av politiker att mörka om sjukhus

Att offra demokrati och skylla på pandemi var sämsta möjliga sätt att hantera en känslig fråga. Tänk om och inse att valfrågan är ett faktum.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Förslag om sjukhusnedläggningar är en vårdpolitisk bomb. Det inser förstås luttrade politiker - inte minst Moderaternas Mikaela Waltersson. Hon lär minnas den hårda striden efter sveket när barnakuten flyttades från Varberg. Att gömma undan en ny glödhet nedläggningsfråga kom därför säkert som en ryggmärgsreaktion.

Och för de två partier, C och KD, som inför förra valet lovat väljarna att behålla organisationen med två sjukhus - blev tjänstemannaförslaget förstås också känsligt.

Men att stämpla utredningar som "arbetsmaterial" och undanhålla dem för såväl folkvalda som allmänhet är inte bara ett oskick - det gränsar till brott mot offentlighetsprincipen. Och stämmer det som nu sägs - att inte ens en sluten krets bland de mindre partierna har informerats - är det ett demokratiskt övertramp.

Detta måste ansvariga regionpolitiker ställas till svars för. Pandemi får inte betyda bristande respekt för demokrati!

Dessutom blir det nu dubbelt så svårt för de partier som ville undvika att göra sjukhusfrågan till en valfråga. Utöver sakfrågan - tvingas politikerna hantera en bister debatt kring förtroende. Bättre förutsättningar kan man tänka sig.

Men nu har alltså täckelset fallit.

Per Svensson (S) jublar - hoppas på arbetstillfällen och på att den ödsliga stationsplaceringen plötsligt ska verka supersmart. Och om man ska bygga ett helt nytt sjukhus från grunden är det förstås rimligt att diskutera var det skall ligga - och då kan Falkenberg vara ett bra alternativ.

Ann-Charlotte Stenkil (M) sätter dock bestämt upp stopptecken. För varbergarnas bästa.

Ett uttryck för den sortens bypolitik som Per Svensson hoppas att "regionpolitikerna ser över" ?

Det är lätt för en politiker att säga när vindarna blåser ens väg. Men bortsett från att vårdpolitik de facto också är bypolitik - och att den delen av verkligheten i sammanhanget också måste accepteras - så är det högst tveksamt om ett enda storsjukhus är den smartaste lösningen.

En rad varnande exempel talar för motsatsen. Såren efter den kaotiska och ifrågasatta sammanslagningsprocessen inom NU-sjukvården - som berörde Uddevalla och Trollhättan - är exempelvis ännu inte läkta - till förfång för patienterna.

Men om vi kan få mer vård för pengarna med större sjukhus då?

Förhoppningar om stordriftsfördelar brukar föregå centraliseringar. Men professor Lars Söderström mfl visade i en utredning för ett antal år sedan att skalfördelarna ofta uteblir. Resultatet blir i stället underskott och en dyrare och mer tungrodd organisation.

Att vården ständigt måste förändras och att ny medicinteknik slukar resurser - är heller inte givna skäl för att bygga nytt. Utvecklingen går fort. Även ett "supermodernt" sjukhus kan vara gammalt om tio år - och Nya Karolinska är inget föredömligt exempel på smidiga byggen.

Sett till patientsäkerheten är störst inte alltid är bäst. Närhet och tillgång till vård spelar också roll.

Samtidigt visst finns det poänger med att samla viss kirurgi. Det är därför Sverige låtit koncentrera nationellt högspecialiserad vård till ett fåtal sjukhus - dit hallänningar med specialbehov lär få fortsätta åka.

Vi bör dock också väga in det faktum att den medicintekniska utveckling har möjliggjort även avancerad fjärrkirurgi, vilket innebär att det spelar mindre roll i vilken stad operationssalen ligger. Det bidrar till att mer kan utföras på mindre enheter.

Det finns alltså många aspekter på lokaliseringsfrågan som nu behöver dryftas. Och det sker bäst inför öppen ridå. Det ökar även möjligheten för att ta in fler expertutlåtanden i processen. Och att i ett tidigt skede kunna lyssna på såväl dem som skall söka vård som dem som skall jobba inom den.

Det största problemet i vården i dag är inte åldern på byggnaderna utan bristen på personal. Vill Halland satsa på vården, se till att fatta beslut som lockar fler att jobba här. Sett till den aspekten är storsjukhus knappast vår bästa konkurrensfördel.