Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Skam att mobilförbud behövs i simhallen

Skäms föräldrar. Badvakten är inte barnvakt!

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

En simhall är ingen lekplats där man kan släppa ungarna fritt. Badvakter är inte barnvakter. Föräldrar kan inte slösurfa på mobilen medan ungarna stojar. Det borde vara grundläggande föräldrakunskap. Ändå är så uppenbarligen inte fallet.

– Vi får ofta säga till föräldrar som sitter i fiket eller på stolarna runtomkring och håller på med sina mobiler när mindre barn badar, förklarade Veronika Wintvik i HN.

Därför sällar sig Falkenbergs Klitterbadet nu till den långa rad av simhallar som inför mobilförbud.

Hittills har det inte skett några allvarliga olyckor på Klitterbadet. Men det är kanske för att en del barn haft änglavakt. Tillbuden på våra simhallar är många, i vissa fall lyckas badvakter eller andra badgäster rädda liv, men varje år dör barn i simhallar. Och det är ofta föräldrarnas fel.

Häromåret dömdes en mamma i hovrätten för vållande till annans död efter att hennes femåriga dotter drunknat på badhuset. Det finns tyvärr fler liknande exempel. Ibland är mobilen boven i dramat. Men det kan ibland lika gärna handla om föräldrar som får för sig att chilla i bubbelpoolen, bada bastu eller ta sig en fika - utan att begripa att en dödsolycka är ett ögonblicks verk. Så en uppmärksamhetskampanj i samband med mobilförbudet vore på sin plats.

Den som låter sig tappa fokus på sitt barn i tron att någon annan rycker in bör vara medveten om att barn drunknar tyst. De skriker inte och viftar med armarna. Ett barn kan drunkna intill andra människor utan någon märker vad som händer förrän det i värsta fall är för sent.

Och en badring eller uppblåsbara puffar är ingen livförsäkring att lita på. Barn kan glida ur eller ta dem av sig. Så har en del dödsfall faktiskt gått till.

Klitterbadet anger dessutom integritetsskäl för mobilförbudet. Man skall helt enkelt slippa bli fotad av vänner eller okända. För alla som kanske inte vill hamna i någon annans flöde på sociala medier är det förstås en stor lättnad. Nu vill det bara till att förbudet efterlevs.