Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

RINGHALS 2013-06-12 Varm olja hade läckt ut på ett isoleringsrör i en högtrycksturbin i reaktor 1 och en mindre brand uppstod.
Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX / Kod 9200  Bild: Björn Larsson Rosvall / TT
RINGHALS 2013-06-12 Varm olja hade läckt ut på ett isoleringsrör i en högtrycksturbin i reaktor 1 och en mindre brand uppstod. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX / Kod 9200 Bild: Björn Larsson Rosvall / TT

Maria Haldesten: Ska SSU fika med SD på Varbergs torg?

När realismen får vika för populismen startas bisarra räddningsförsök för redan dödförklarade Ringhals-reaktorer.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 21/12. I inbillat nödläge prövar man gärna nya vänner? Kanske är det den moderna versionen av det gamla talesättet? Även i de nervösa SSU:arnas fall tycks det vara så. Ungdomsförbundarna i Varberg är, bokstavligt talat, så rädda över att tvingas frysa i badrummet nästa vinter att de öppnar famnen för alla som vill. Och SD i Varberg började ju sträcka ut händerna för att rädda Ringhals redan för flera år sedan, så ...

Det kan alltså bjudas på överraskande handslag på torget i morgon. Men, för all del, julen är ju överraskningarnas tid.

Till SSU:s försvar kan möjligen sägas att de inte är ensamma.

Fler hävdar, med dårars envishet, att Ringhals 1 och 2 måste drivas vidare. Moderaterna och Kristdemokraterna lämnade energiöverenskommelsen för att tillsammans med Liberalerna stödja SD:s förslag om att fortsätta köra Ringhals för fullt.

SD, tre borgerliga partier – och av allt att döma SSU Varberg, vill tvinga Vattenfall att fortsätta driva Ringhals 1 och 2.

De vill alltså fortsätta driva reaktorer som inte håller måttet. Varför? I SSU Varbergs fall handlar det tydligen delvis om att värna jobben för de vänner och bekanta som stämplar in på Ringhals.

Snacka om att göra dem en björntjänst.

När Magnus Hall, vd och koncernchef för Vattenfall, säger att det saknas förutsättningar att driva Ringhals vidare finns det även säkerhetsmässiga skäl för det.

Men SSU tycker kanske att strul med rost och sättningar i grunden är utmaningar och inte ett potentiellt arbetsmiljöproblem? Den uppfattningen delar de i så fall med Lars Hjälmered (M). Han är ordförande i näringsutskottet och förklarar att han inte ”delar Vattenfalls syn” på att ett par av Ringhals reaktorer tjänat ut.

Nog för att Lars Hjälmered har en civilingenjörsexamen i bagaget, men bräcker den verkligen Ringhals egen expertis?

Även Ringhals vd Björn Linde har ju slagit fast att det inte är seriöst att tala om att driva Ringhals 2 vidare.

Det är sannolikt därför Varbergsmoderaten Jörgen Warborn i HN har konstaterat att ”vi är bortom återvändo för reaktor 2 och även för 1:an verkar nedstängningen vara definitiv”.

Kort sagt, även den som anser att kärnkraften är en del av lösningen även på framtidens energibehov måste inse att vissa reaktorer är slutkörda.

Att pytsa in ett oförsvarligt antal miljoner, kanske uppåt miljarden, i syfte att reparera och renovera är faktiskt att göra den kraftkällan en otjänst.

– Jag har svårt att se varför jag ska driva fortsatt utredning när bolaget själv vill lägga ner. Det känns korkat, konstaterade Adnan Dibrani, socialdemokraternas riksdagsledamot från Varberg härförleden.

Men splitter ny kärnkraft då? Det kan det väl finnas plats för ute vid Ringhals?

Jo. Plats finns nog. Däremot ger de finska erfarenheterna av att bygga nytt en fingervisning om hur besvärliga sådana projekt är.

Enligt ursprungsplanen skulle reaktorn i Olkiluoto 3 ha varit i drift i ett decennium vid det här laget. Istället aviseras nu ytterligare förseningar.

”På grund av många förseningar har vi varit tvungna att fixa och underhålla maskiner och komponenter som redan installerats för att försäkra att kraftverket kan användas.” förklarade projektdirektören i Yle för ett par dagar sedan.

För att inte tala om priset. Projektet beräknades från början kosta cirka 30 miljarder. Senaste beräkningen låg på nära 90 miljarder kronor.

Och så var det problemet med avfallet. De som vill beskriva kärnkraft som en ”ren” kraft låtsas gärna som att den där elefanten i rummet inte finns.

SSU Varbergs framtidsoro kretsar kring brun el och kallvatten i kranen nästa jul. Vad de borde oroa sig för är kanske snarare alla bruna handslag och den kalldusch som följer på det.