Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grön rehab på Kärramosse gård Bild: Dick Gillberg
Grön rehab på Kärramosse gård Bild: Dick Gillberg

Katarina Erlingson: Ska lyhörda politiker rädda grön rehab?

Det finns knappast något härligare än den grönska och frodighet som nästan lyser runt oss såhär i midsommartider. Ögonen blir nästan bländade av alla vackra blommor och djuren verkar minst lika nöjda där de går med sina nya ungar. Människor blir lugna och glada av grönskan, det finns det mångårig och internationell forskning på.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Den som vill veta mer om naturens påverkan på människan kan se Vetenskapens världs senaste avsnitt "Frisk av naturen". Programmet ligger på SVT Play en månad till. Programförklaringen säger en hel del: "Det händer saker i vår kropp när vi är i skogen och naturen. Det visar forskning från Sverige och flera andra länder. Att vistas i skog och mark kan ha större påverkan på oss än vi trott. Hjärnan arbetar på ett annat sätt och skogen är också stresshormonernas värsta fiende."

Ett gott råd till Region Halland är att uppmana all personal på vårdcentralerna att se filmen. Flera av läkarna, och kanske även annan personal, verkar ha svårt att ta till sig att det gröna är beforskat och numera vedertaget. Flera av de administratörer som jobbar på hälso- och sjukvårdsförvaltningen verkar ha samma behov av ökad kunskap, då de hittills visat en alltför ljum attityd till grön rehab.

Grön rehab har funnits i flera år inom Region Halland, men inför 2022 gjordes en förändring som inneburit att antalet patienter som remitterats till de gårdar som erbjuder grön rehab har sjunkit markant. Tanken var god, för regionpolitikerna la in pengarna för grön rehab i vårdcentralernas ordinarie pengapåse, för att grön rehab skulle behandlas precis som alla andra rehabiliteringsmetoder. Men uppenbarligen finns en utbredd skepsis till grön rehab och vårdcentralerna såg en chans att bättra på sin ekonomi utan att använda pengarna till det de var avsatta för.

De stackars entreprenörerna, varav flera var nya och satsat stort för att tillmötesgå regionens önskemål om grön rehab, har förtvivlat försökt få till stånd ändringar i de nya reglerna. Man har stångat sina pannor blodiga mot övermakten och övervägt många olika alternativ för att överleva.

Men nu verkar det finnas hopp! I debatten på regionfullmäktige kom det upp en diskussion kring grön rehab och gårdarnas svårigheter att få patienter. Regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) lovade bättring och tar upp ärendet på nästa veckas hälso- och sjukvårdsutskott. Planen är att ta tillbaka pengarna till en central pott i avvaktan på ett långsiktigt och hållbart system.

Det är bra att politikerna är lyhörda, men något måste göras för att få hälso- och sjukvårdsförvaltningen och vårdcentralerna att förstå att grön rehab behövs. Kanske räcker det med att se ovan nämnda film och sätta fötterna i gröngräset med viss eftertanke nu i midsommar?

LÄS OCKSÅ: Politisk satsning på grön rehab fick motsatt effekt