Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Georgia Ferris (KD) presenterade Ebba Busch för Christopher Bergenblock (C) Bild: Maria Haldesten
Georgia Ferris (KD) presenterade Ebba Busch för Christopher Bergenblock (C) Bild: Maria Haldesten

Maria Haldesten: Ska även hemlighusets dörr sparkas in i Varberg?

Könsneutrala toaletter är ingen skitsak. Inte heller en partiledarens välregisserade fototillfällen under Pride.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Vilken politiker hånas som "sittkissare"? Det framgår när Rolfstorps stolthet - Emma Knyckare - ska intervjua Per Bolund (MP) i SVT:s serie: Valet forever. Det är gubbtrollen på Flashback som drar till med öknamnet när de vill snöpa debatten. För en riktig karl vill väl helst stå upp och mäta strålstyrkan bredvid andra - som sig bör på herrarnas?

Eller är det kanske snarare den sortens manlighetsnorm det är fel på?

Ett sätt att punktera den är förstås att slopa den klassiska toalettindelningen - vilket Victor Hermansson (L) anser är ett lämpligt nästa steg för ett HBTQIA- vänligt Varberg.

Att även män har skäl uppskatta det som alltid varit en självklarhet för kvinnor - en dörr att låsa om sig - borde vara givet. Men det betyder inte att det är okontroversiellt att helt och hållet slopa det där med köns-separerade toaletter.

Många som definierar sig som kvinnor har, trots köerna, uppskattat den fristad som "damernas" kan innebära på nattklubben. Och varje köns-separering är inte ett tecken på exkludering. En feminist kan bära kvinnosymbolen med samma självklara stolthet som en ung lesbisk tjej bär regnbågsörhängen. Det ena betyder inte uteslutande av det andra.

Däremot är det en bra ordning att på allt från badhus till arbetsplatser skapa lösningar som passar alla. Det kan även gälla äldre. I samma debatt som Kultur och fritidsnämndens ordförande Lena Språng (C) stolt lyfte fram kommunens mångfaldssatsningar, ville Ingela Svensson (V) slå ett slag äldre HBTQ-personers rätt till mötesplatser.

Att få tillbringa de sista ljuva åren i öppen gemenskap skulle säkerligen kunna uppskattas av många. Den äldre generationen tvingades växa upp en tid när homosexualitet betraktades som en sjuklig avvikelse. De framsteg som vårt öppna liberala samhället gjort sedan dess är oerhört viktiga - och får aldrig tas för givna.

Om detta påminner den debatt som uppstått efter de amerikanska abortbesluten - en debatt som satt strålkastarljuset på de inskränkta värderingar som finns även i Sverige, inte minst inom SD och KD.

Det fanns skäl för varför unga SSU:are i Varberg laddat med plakat med udden riktade mot den besökande partiledaren Ebba Busch.

"De har gjort homosexuella en björntjänst" har Ebba Busch sagt om RFSL och RFSU i en tv-intervju med den kristna tidningen Dagen.

Uttalanden i intervjun från 2018 har fått kritiker, bland annat på Aftonbladets Ledarsida, att kräva att Ebba Busch stoppas från Pride. PÅ debattsidan i samma tidning anklagade företrädare för just RFSL KD-ledaren för "pinkwashing".

Kanske skall Ebba Busch klädval i Varberg ses som en illa dold markering mot dessa kritiker. Hennes knallrosa kjol vajade för vinden under paraden. Gladast av alla över besöket tycktes, ironiskt nog, Falkenbergs Georgia Ferris vara.

Ironiskt eftersom Ferris, efter valet gjorde exakt en sådan manöver som fått ledande KD-politiker att på riksnivå kalla C och L för "bedragare" och "quislingar".

Kanske ska vi ändå tacka Ferris för hennes insatser under grannkommunens parad. Hon demonstrerade, med sitt handfasta sätt att styra upp alla fototillfällen med partiledaren, tydligt vad allt handlade om. Ett spel för gallerierna.

När paraden passerade torget var det dock, trots att KD laddat med norska flaggor, inte det partiet som värmde tillresta norska turister.

"Den flaggan får du ta, den är från Centerpartiet! sade en norsk kvinna till sitt lilla barn vid Torggrillen när en paraddeltagare ville dela med sig till publiken.

Ett talande ögonblick. En partiledares instagram-smarta upplägg lurar kanske några väljare. Men inte alla.

Visserligen har en del kristdemokrater förändrats, trots längre resa än andras - vilket Boris Melvås från KD i Varberg öppet pratade om på Societetsparkscenen. Men inom partiet ryms fortfarande en förlegad syn på allt från vad som är en kärnfamilj till huruvida RFSL, genom Pride, uppmuntrar till "promiskuitet" - vilket även det råkar vara ett citat från Ebba Busch.

Georgia Ferris (KD) presenterade Ebba Busch för Christopher Bergenblock (C).