Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Manifestation mot hedersvåld - och till minne av Fadime och andra mördade unga kvinnor.
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / Kod 10010 
 Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Manifestation mot hedersvåld - och till minne av Fadime och andra mördade unga kvinnor. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / Kod 10010 Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Maria Haldesten: Skärp kampen mot hedersbrott i Halland

Få förnekar längre att hedersförtryck finns. Men samhället måste bli ännu bättre på att skydda utsatta barn.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Någonstans i Varberg sitter en livrädd, instängd flicka och blickar ut över en gård full av liv - ett liv som andra får leva men inte hon.

Någonstans i Falkenberg upptäcker sköterskan på ungdomsmottagningen varför den unga tjejen har haft så ont av mensen. Underlivet är stympat. Den enda trösten i den tragedin är att tjejen nu äntligen kan få hjälp – både medicinskt och med att skyddas från föräldrarna.

Flickan i Varberg däremot kanske förblir osedd. Det kontrollerande, psykiska våldet som präglat hela hennes liv kan i värsta fall fortsätta bakom de stängda dörrarna.

– Vi får en del samtal till vår stödtelefon även från Varberg och Falkenberg. Hedersförtryck förekommer i alla kommuner i landet - och i alla samhällsklasser, berättar Christina Malmqvist.

Hon är sakkunnig på Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld - och har lett utbildningar i Halland - samt tagit emot flera samtal från socialsekreterare och skolpersonal som sökt råd kring hedersförtryck.

– Är barnet säkert? Det är det första vi kollar. Det finns alltid en riskfaktor om föräldrarna får veta något. Därför är det oerhört viktigt att man ser till att skydda barnet först - innan man börjar utreda.

Sigun Lilja bekräftar bilden. Hon är samordnare mot våld i nära relation vid Länsstyrelsen i Halland.

– Jag har jobbat med de här frågorna i ett decennium. Problemet är utbrett. Vi möter 1500- 2000 yrkesverksamma per år i Halland för att sprida kunskap och ny forskning.

Att personal inom exempelvis skola, vård och rättsväsende lär sig hantera de komplexa problemen är oerhört viktigt. Men engagemanget i toppen är också avgörande.

– Till våren ordnar vi en uppföljning av årets utbildning och då deltar även politiker och chefer. Det är viktigt att ha dem med i processen.

Att den politiska medvetenheten har ökat är uppenbart. Den bisarra debatten som uppstod efter mordet på Fadime 2002, där feminister utmålades som rasister för att de talade om hedersbrott, har tystnat. Och lagen har skärpts. Hedersmotiv ses som en försvårande omständighet - med all rätt.

– Det är stor skillnad mellan olika sorters våld som riktas mot kvinnor. I det ena fallet vet till och med förövaren kanske att han gör fel. I det andra fallet kan en hel släkt eller familj stå bakom att bruka våld för att försvara normer, säger Christina Malmqvist.

Att samhället stegvis fått upp ögonen för hur omfattande problemen är innebär dock inte att kampen mot hedersrelaterat förtryck fungerar väl. SVT:s granskning har i dagarna visat att det händer att utsatta, förföljda flickor hamnar på Sis–hem. Det är ett svek, men också delvis ett resultat av brist på bättre vårdplatser.

Nu utlovas dock satsningar på alla nivåer. Förhoppningsvis kan det ge resultat så att fler unga människor i Falkenberg och Varberg får sina mänskliga rättigheter garanterade. För hedersbrott är inget storstadsfenomen. Det är brutal vardag även här.