Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Per Svensson - S Talar ut om Frostlunds-affären Bild: Ola Folkesson

Maria Haldesten: Skäms och bit i de sura äpplena!

Likabehandling. Ett hån mot andra föreningar om partierna i Falkenberg får gräddfil till bidragen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Regelvidrig särbehandling. Är det verkligen så Per Svensson (S) vill inleda sin mandatperiod som högsta makthavare i Falkenberg? Precis så illa ser det ut.

Efter att ha konstaterat att det är "jättepinsamt" att partier har missat att lämna in sin redovisning i tid, vill han nu att politikerna i fullmäktige skall se mellan fingrarna.

Att Socialdemokraterna, med flera partier, begär detta är dock ännu mer pinsamt. I Per Svenssons fall riskerar det dessutom att ge intryck av att han inget lärt av den infekterade Frostlundaffären – ett haveri som fortfarande sätter spår. Den skarpa kritiken från revisorerna handlade ju om att ansvariga beslutsfattare – däribland Per Svensson – tog genvägar i strid med regelverket.

Så varför ens komma på tanken att glänta på den dörren igen?

– Partistödet är vårt föreningsbidrag, för att kunna driva en ideell verksamhet. Det klarar vi inte utan pengarna, säger Per Svensson.

Och på vilket sätt skiljer sig det sig från andra drabbade föreningar som blir utan bidrag för att de missat att lämna in sina ansökningar i tid?

Falkenbergs regelverk för föreningsbidrag är väldigt tydligt. "Ansökningar som inkommer senare än angivet datum kommer inte att handläggas."

– Vi gjorde en uppryckning för tre år sedan och är väldigt tuffa vad gäller ansökningstider, och det råder politisk enighet om den hårda linjen, säger Per Johansson (C), kultur- och fritidsnämnden.

Tidigare var hållningen lite mer liberal. Det innebar att personal på kommunen fick ägna massa tid till att ringa runt till föreningar och påminna om att söka bidra i tid.

– Det blev ohållbart. Man måste kunna kräva ett visst egenansvar från dem som söker bidrag. Bara i vid särskilda undantagsfall kan vi ge bidrag i sent skede, som om en förening skulle ha drabbats av vattenskada eller annan extraordinär händelse.

En vanlig förening som inte klarar av att hålla koll på tiderna kan alltså inte räkna med några pengar, hur angelägen verksamhet man än bedriver. Så varför skulle partierna behandlas annorlunda? För att partistödet är jätteviktigt för att stärka partierna i den kommunala demokratin? Eftersom det är partistödets huvudsyfte – borde ingen, vare sig socialdemokrat eller moderat, komma på tanken att begära gräddfil och därigenom spä på ryktet att politiker vill sko sig själva. Det är ju bristen på förtroende som bidragit till framväxten av populistiska och högerextrema partier, med alla problem detta nu bringar vår demokrati.

Att majoriteten i kommunstyrelsens arbetsutskott inte begriper det är beklämmande.

– Det man inte låter andra få dispens för kan man inte undanta sig själva från, konstaterar Per Johansson som tycker att alla saktfärdiga partier, inklusive hans eget, får acceptera läget.

Det är en enda respektabla hållningen. Och det är precis så försenade partistödsansökningar har behandlats i en rad andra kommuner, vilket exempelvis Liberalerna i Laholm bitter fick erfara 2016. Om inte partierna förmår värna den viktiga grundprincipen om allas likhet inför lagen har demokratin i Falkenberg oerhört mycket större problem än om ett antal partier får snåla under det kommande året.