Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

A protestor holds a banner depicting Russian President Vladimir Putin Bild: Manu Fernandez
A protestor holds a banner depicting Russian President Vladimir Putin Bild: Manu Fernandez

Maria Haldesten: Skäms de som hundar - Putins svenska apologeter?

Sticker hon svansen mellan benen nu - SD:s toppnamn på riksdagslistan i Halland? Likt fler partikamrater har Carita Boulwén tidigare uttryckt beundran för Putin, som "den bästa presidenten i världen".

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Vurmen i SD-led för den "starke ledaren" är ingen slump - den är ett resultat av ett ryskt strategiskt spel.

Den brutala invasionen av ett grannland är - än så länge - det mest brutala draget. Men angreppet kom inte plötsligt. Det ryska maktspelet har pågått under mycket lång tid - även i Sverige.

Att bereda mark genom att söndra har varit en del i detta. Stödet till nationalistiska och populistiska partier och grupperingar i en rad Europeiska länder - samt i USA - har haft avsedd, destabiliserande effekt. Detsamma kan sägas om den kontakt med Donald Trump som Putin odlat så väl att den tidigare amerikanske presidenten, bara för någon dag sedan, beskrev Putin som ett geni.

Nu hissar SD-ledaren ukrainsk flagg på sociala medier och fördömer den ryska "aggressionen". Men glöm då inte att det blott gått en vecka sedan Jimmie Åkesson vägrade välja mellan Vladimir Putin och Joe Biden. Glöm heller inte att SD:s Europaparlamentariker nyligen vägrade rösta för akut ekonomiskt krisstöd till Ukraina - ett stöd som syftade till att stärka landets motståndskraft.

- Det här är ytterligare ett paket till den i grunden misskötta och korrupta ukrainska ekonomin, sade SD-parlamentarikern Charlie Weimers till Aftonbladet.

Vems narrativ gjorde han sig då till talesperson för månntro?

Listan över SD:s tvivelaktiga Rysslandspolitik - och säkerhetspolitiskt vansinniga drag - kan göras lång.

Men det bör erkännas att oförmågan att förstå vidden av den ryske diktatorns maktgalenskap inte varit ett bekymmer enkom inom SD. Även vänsterut har man vacklat mellan ståndpunkter som "vi får inte reta ryssen i onödan" till att anklaga dem som stått för en seriös analys för russofobi. Att Aftonbladets tidigare kulturchef varit bland de första i ledet att upprepa anklagelser om russofobi när politiker eller forskare pekat på en bister verklighet är ingen hemlighet. Men det finns betydligt fler i vänsterled som kan känna skamsenhet i dag.

När den exempelvis tidigare försvarsministern och S-politikern Thage G Petersson var i Varberg för några år sedan för att varna för Nato - föga förvånande efter inbjudan från Jan Myrdalsällskapet - sprang han otvunget Putins ärenden, likt en nyttig idiot.

Han varnade för svensk "krigsretorik" och talade föraktfullt om "rysskräck". Man kan väl lugnt påstå att hans tal har stått sig lika väl som den Rysslands- och diktatorvurm som odlats på annat sätt i Varberg.

Nu har den gamle KGB-agenten Putin satt ännu ett led i verket för att förverkliga sin plan om att återupprätta Sovjets gamla "glans" och gränser.

Vad blir nästa drag?

Det beror delvis på vad han lyckas komma undan med, hur skarpt exempelvis EU nu svarar, och hur Kina ställer sig.

Det som händer nu är, likt så många redan påtalat, den värsta krigshandlingen i Europa sedan andra världskriget.

När detta skrivs står striden om Kiev. Gastkramande krigsbilder kablas ut - foton på civila offer, inklusive barn.

Om andra europeiska länder "lägger sig i" hotar Putin med kärnvapen.

Att undvika att "lägga sig i" är dock fullkomligt omöjligt.

"Vi är alla ukrainare", sade Fredrik Reinfeldt på invasionsdagens morgon.

Det måste bli mer än fagert tal. Nu måste väst visa det samlade, massiva stöd för Ukraina som krävs.

Alltför länge har Putin kommit undan med alltför mycket. Alltför länge har svaren varit alltför tandlösa. Nu måste det bli bett i sanktionerna, svaren måste svida i den ryska plånboken.

För svensk del gäller att bistå på det sätt som går, skicka så mycket som möjligt av det material som efterfrågas och behövs. Men självfallet gäller också att hålla våra gränser öppna för krigsflyktingar.

Och du? Om du kan, öppna plånboken och bistå hjälporganisationer att bistå.