Sjukvården är Socialdemokraternas största problem

Ledare 4/5. Söndagens migrationspolitiska utspel från Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kunde – som så ofta i politiken – ses på flera sätt. De som varnat för SD:s inflytande fick vatten på sin kvarn och lyfte fram symboliken i att det första gemensamma utspelet mellan de fyra partierna, sedan L beslutat lämna januarisamarbetet, gällde migrationspolitiken.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
STOCKHOLM 20210502 Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven anländer till TV-huset för söndagens partiledardebatt i Agenda. Foto Henrik Montgomery / TT kod 10060
STOCKHOLM 20210502 Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven anländer till TV-huset för söndagens partiledardebatt i Agenda. Foto Henrik Montgomery / TT kod 10060 Bild: Henrik Montgomery/TT

Liberalerna pekade å sin sida på att utspelet innehöll exakt samma politik som partiet drivit sedan den parlamentariska migrationskommittén lämnade sitt betänkande förra sommaren. Att M, KD och SD ansluter sig till det är då en fjäder i hatten och snarast att betrakta som att L är en samlande kraft för en bred migrationsuppgörelse, och en modererande kraft bland högerpartierna.

Vilket synsätt som är viktigast eller mest sant ligger i betraktarens öga, men migrationsutspelet hade oavsett perspektiv också andra syften: att sätta agendan inför söndagens partiledardebatt i SVT, och inte minst att försätta Socialdemokraterna i en hopplös position.

I huvudsak består nämligen utspelet av uppfattningar som S delar, men som partiet sedan tvingats släppa på i regeringsförhandlingar med Miljöpartiet. När oppositionen för fram ståndpunkter de själva ställt sig bakom blir det svårt för S att gå till attack.

ANNONS

Migrationen lever kvar som en viktig valfråga och letar sig in även i andra ämnen. Partiledardebatten inleddes med en diskussion om PISA-resultaten, där en granskning visat att många elever med utländsk bakgrund undantagits från testet och därmed påverkat resultaten. Debatten saknade samtidigt ekonomi och jobb som ett eget ämne. Tydligare än så kan knappast det nya politiska landskapet illustreras.

Arbetslösheten letade sig ändå in i duellen mellan statsminister Stefan Löfven (S) och M-ledaren Ulf Kristersson, och både i den frågan och i den påföljande vårddebatten synliggörs Socialdemokraternas största problem.

Snart sju år efter att S lovat att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet och att vårdköerna ska minska går utvecklingen i motsatt riktning. Arbetslösheten var 10 procent i mars och vårdköerna hade i många fall fördubblats redan innan coronapandemin ökade på vårdskulden ytterligare.

I debatten pratade Löfven om att välfärden "måste gå först” och att styrningen av vården måste förbättras. Men många miljarder har redan skjutits till utan att göra någon skillnad, och regeringen har haft gott om chanser att öka eller förbättra den statliga styrningen. Varför skulle samma plan lyckas den här gången?

Det var en migrationsrelaterad fråga som inledde partiledardebatten och migrationspolitiken som avslutade, men det är värt att komma ihåg att det är sjukvården som med god marginal ligger i topp när väljarna rankar politiska sakfrågor. Och de förväntar sig med all rätt betydligt bättre svar än att vården och välfärden är viktig.

ANNONS
ANNONS