Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Simhallen en pyrrhusseger för Veddigeborna

Ledare 19/1. Simhallen i Veddige får vara kvar och ska renoveras. Det är resultatet av en utredning och alla verkar glada.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Simhallar behövs för att upprätthålla simkunnigheten. Ingen av politikerna tar upp simkunnigheten när de i insändare visar sin positiva inställning till att simhallen är värd att renovera. Det kan man tycka är underförstått, men diskussionerna kring simskolor i Varbergs kommun har pågått länge och det är konstigt att inte fler lyfter upp simhallens betydelse för att kunna utbilda fler i simkunnighet. Det sker alldeles för många drunkningsolyckor i Sverige i dag.

En insändarskribent (från Tvååker?) påpekar lite surt att Veddige hade smarta kommunpolitiker på 60-talet. Då passade man på att bygga simhallen precis innan kommunsammanslagningen med staden Varberg, så att pengarna inte skulle brinna inne och gå till investeringar i storkommunen. I Tvååkers gamla kommun var tydligen politikerna inte lika "smarta", eller så var de mer rädda om det allmännas medel på sikt.

Simhallar har blivit symbolen för "listiga" politiker inför kommunsammanslagningarna på 70-talet. Det är mer än en småort i riket som har simhall. Om man bortser från simhallens stora betydelse för att kunna bedriva simundervisning är hallarna i dag mera en aktivitetslokal med äventyrsbad med plask och lek. Kanske inget fel i sig, men ska kommuner egentligen äga dyra anläggningar inom områden som inte är kärnverksamheter? Måhända en känslig fråga att ställa, men med tanke på invånarnas krav på god service måste det alltid vara en avvägning kring vad som ska ingå i denna.

Skola, vård och omsorg är områden som kräver alltmer skattemedel och det är rimligen på dessa viktiga verksamheter som kommunerna måste lägga merparten av skattemedlen. Det finns en gräns för hur mycket man kan höja skatten, men kostnaderna kommer högst sannolikt att öka i takt med att invånarna blir allt äldre.

Kanske är det klokt att i dag avsätta förhållandevis låga 15 miljoner för att renovera Veddige simhall, hallen finns ju ändå där sen över femtio år tillbaka. Men politiker kan inte skjuta svåra frågor framför sig utan måste förr eller senare fundera på om det är rimligt att kommuner av Varbergs storlek har flera simhallar. Alternativet är inte att bygga en till i Tvååker.

Det är valår och då är det förståeligt att politikerna i Varberg närmast slåss om att ta åt sig äran av att ha räddat simhallen i Veddige. Politikerna måste snart ta sig en funderare på hur de på sikt ska klara de åtaganden kommunen har att hantera. För Veddigeborna kan det vara en pyrrhusseger om simhallen tränger ut viktiga verksamheter som äldrevård och skola.