Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Silvervatten är botten – ingen god bot für alle

Hallandskomikern Wahlbeck utnyttjar tillfället att sprida kvacksalveri. Köp det inte - lika lite som du ska svälja Kinas försök att sprida skuld!

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 25/3. Varken kolloidalt silver, fiskolja eller ens välsignat vin skyddar mot Corona. Men kanske har du stött på någon i medieflödet som vill får dig att pröva? Likt hyenor flockas nu lurendrejarna kring smitträdda medmänniskor, redo att kapitalisera på deras oro.

En del är desinformatörer i främmande stats tjänst som vill underblåsa social oro. Andra utnyttjar sitt kändisskap till att sälja på människor värdelösa ”undermedel”.

Till skillnad från en rad aktiva ”influencers” och ”hälsoprofiler” tjänar kanske inte mångkonstnären Peter Wahlbeck någon bonuspeng på sina hälsoråd. Men i en initierad rapport om informationspandemin pekas han ut, av uppenbara skäl. Författarna, Patrik Oksanen och Henrik Sundbom, på tankesmedjan Frivärld, visar att Wahlbeck är en del av den infodemi som även WHO har varnat för. Han är en i raden av kändisar som sprider konspirationsteorier och lurar folk att hinka dekokter mot Corona.

”Bota er med kolloidalt silver. Det finns att beställa och köpa på Hälsokostaffären. Gurgla på fastande mage och svälj ett par gånger om.” skriver han på sin Facebook-sida.

– Det här är oetiskt, det är skamligt, det är oanständigt. De ska inte blanda in corona med sån jävla skit, säger infektionsprofessor Björn Olsen om kändis-kvacksalvarna i en intervju i Expressen.

Dessutom är just silvervatten direkt olämpligt även i virusfri tid. Kolloidalt silver får användas som desinfektionsmedel i vattenreningsprodukter, men det får inte ingå i kosttillskott. Livsmedelsverket varnar dessutom för hälsorisker med att förtära kolloidalt silver.

Lika osunda, rentav samhällshotande, är de destruktiva desinformatörer som utnyttjar tillfället att driva kampanj mot bland annat Sverige. Att Kina och Ryssland utmärker sig särskilt på det området är ingen nyhet. Däremot har pandemin gett dem ännu en chans att utnyttja oron till att sprida sitt narrativ.

Kina har hoppat på och hängt ut Sverige som särskilt ansvarslöst i kampen mot smittan och kallat Sverige för ett ”svart hål där smittan kan frodas”.

Det är i sådana lägen det gäller att hålla ögonen ”på bollen”. Draken sprider rökridåer för att försöka kollra bort betraktarna och sopa undan det faktum att det svarta hålet ligger i Kina.

Viruset härstammar från de horribla köttmarknader där alla upptänkliga sorters djur hålls under vidrigt grymma förhållanden. Smittan utvecklades till en pandemi delvis för att den kinesiska diktaturen mörklade och medvetet tystade dem som slog larm i ett tidigt skede.

Nu försöker man skjuta skulden ifrån sig. Men faktum kvarstår. Det är ett Wuhanvirus som skördar liv och gör att företagare hamnar på ruinens brant.

Skall vi tiga om det? Skall vi smeka draken medhårs för att en del västsvenska stora företag egentligen är kinesiska? GP:s ledarsida antyder att vi bör tassa kring den handelspartner som storstadsregionen har gjort sig beroende av.

Krupit för en diktatur har Sverige gjort förr. Det tillhör inte de stoltaste skeendena i vår historia. Och vi bör ha lärt den bittra läxan.

Desinformatörer, destabilisatörer, troll och kvacksalvare bör alla behandlas på det sätt de förtjänar. Vi måste stärka vårt försvar mot lurendrejeri, lögner och informationskrig. På alla nivåer. Nöj dig inte med att tvätta händerna, kolla lite extra så att du inte råkar sprida smutsiga lögner och falska råd vidare.