Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annika Bergman: Se till att risken att åka fast för sexköp blir större

Låt mig vara tydlig, den glada horan finns inte, har aldrig funnits.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Sexköp har varit mycket uppmärksammat på senare tid. Torsken har fått ansikte, det visade sig att den fula fisken kunde vara både framgångsrik och förtroendebärande. Långt ifrån den där schablonbilden av en enslig kuf som aldrig haft en relation och som får sex enbart genom att betala för något andra har gratis i relationer. Förresten handlar det väl inte om sexualitet, dominerande ingredienser verkar också makt och spänning vara. Makten att köpa en annan människas förnedring. Makten att våldta en människa. Spänning att göra det förbjudna.

I samband med dessa avslöjanden har det vevats en del om den glada horan, alla är ju inte utsatta för tvång. Allt är inte trafficking. Låt mig vara tydlig, den glada horan finns inte, har aldrig funnits. En del ultraliberala krafter vill likställa sexuell försäljning med att sälja händers arbete eller uthyrning av hjärnors kapacitet. Hade vi varit vandrande köttberg utan känslor påverkade av normer och värderingar så möjligen, den glada horan är därför en myt. Gör lackmustestet om det var ”min dotter” skulle jag då rekommendera henne det yrket? Nä, just det.

Vi behöver också gå igenom det där med straff och förlust. Straff utdöms av ett samhälle i enlighet med gällande lagstiftning. Den som sedan är såpass offentlig att personen i fråga byggt varumärke kan naturligtvis drabbas hårt av förlust av företag och upphöjda positioner. Märk väl är det inte ett straff utan bara andra sidan av myntet att uppbära människors förtroende.

Har du byggt en karriär på att håna syltryggar och visa hur du genom kroppslig kontroll numera är både framgångsrik och lycklig då blir fallet tungt när det trots allt visar sig att köttet är svagt. Eller om du menar att tiggare inte hör hemma i vårt välfärdsland samtidigt som ett sexköp sitter fint på lördagskvällen från en långt mer utsatt landsmaninna till tiggaren. Då fungerar gravitationslagen oklanderligt.

Många av dessa män köper inte sex, även om det är illa nog. Vedervärdigt vidrigt. Nej, de köper sig rätten att förnedra och kränka. För att de kan helt enkelt.

Jag tror inte på skärpt lagstiftning, dessa män tänker inte med sitt stora huvud utan med ett mycket litet. Det är inget hål i själen som ska fyllas, inget självskadebeteende eller belöning. Alla män med unken kvinnosyn är inte sexköpare, men alla sexköpande män har en kvinnosyn byggd på förakt och utan empati, en kvinnosyn som gör mig rädd. De är uppenbarligen inte bara beredda på att ta sitt straff, en löjligt låg bot, utan faktiskt också riskera allt de byggt upp i livet, jobb, företag och relationer.

De kalkylerar dock absolut inte med att åka dit, varken den första eller femtielfte gången. Så det samhället ska svara hårt med är att öka risken att åka fast. Gör det till en stor fet sannolikhet.