Europa och tjuren. Dramatisk bildväv som pryder en vägg vid entrén till Halmstad slott.
Europa och tjuren. Dramatisk bildväv som pryder en vägg vid entrén till Halmstad slott.

Maria Haldesten: Se en vidrig våldtäktsman, inte en tjurlik gudagestalt

Antifeminism kan vara ett första steg i en radikaliseringsprocess mot våldsbejakande extremism.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 16/11. Bilden träffar som ett slag i ansiktet. Färgtonerna och blomstren kan förleda vittnet – men det som skildras på den halländska slottsväggen är brutal grymhet.

Det blottade bröstet, den desperat utsträckta handen, kropparna som slänger sig i vågorna - detaljerna ger ledtrådar om övergreppet.

Väven är samtidigt en dyster påminnelse om att våld mot kvinnor - som poliser och forskare nyss föreläst om en våning upp - är ett populärt motiv i konsten.

Men myten om en lömsk gammal gud, som rövar och våldtar, är väl inte relevant i dagens debatt? tänker kanske någon.

Jo. För den syn på manligt och kvinnligt som finns bakom myten, påverkar samhället än i dag.

ANNONS

– Vi måste öka medvetenheten om destruktiva mansformer, om konservativa könsuppfattningar och kvinnohat, säger Peter Söderström från Jämställdhetsmyndigheten.

Ett konkret exempel är den forskning som visar att antifeminism kan vara ett första steg i en radikaliseringsprocess mot våldbejakande extremism.

Det sätter onekligen perspektiv på problematiken. Och visar på oroväckande följdverkningar av den ökade tendens till antifeminism som märks bland såväl unga i skolan som i internationell toppolitik - där Donald Trump kan ses som ett typexempel.

Även i svensk politik kan förskjutningar noteras. Det är inte längre lika självklart att exempelvis höra Moderata politiker kalla sig för feminister som det var för några år sedan.

Om dessa attitydförändringar leder till en backlash för jämställdheten kan det på sikt påverka även förekomsten av brott mot kvinnor - från sexuella trakasserier till våld.

Så hur motverkar man och dämpar oroväckande tendenser?

Ett sätt är att angripa problemen från många håll. Därför ville Länsstyrelsen bjuda in länets största arbetsgivare.

– Våld mot kvinnor är en stor orsak till sjukfrånvaro, vilket är ett sätt att se på frågan ur arbetsgivarperspektiv, sade landshövding Brittis Benzler.

Hur stor förlusten blir i kronor och ören för en stor privat arbetsgivare som Gekås kan vara svårt att beräkna. Men förhoppningen är förstås att om man väljer att se problemet även med ekonomiska glasögon, så ökar incitamenten att agera och arbeta förebyggande.

ANNONS

För en arbetsgivare kan det arbetet handla om allt från att inte låta en sexistisk jargong passera, till att i medarbetarsamtal våga lyfta misstankar om våld i nära relation.

Lika viktigt är förstås att rättsystemet fungerar. Att polisen i Halland gradvis har fått ökade resurser är viktigt. Men minst lika betydelsefullt är arbetet med attityder.

– Vi har höjt statusen, vi klassar utredningarna som "grova brott" och har höjt lönen för dem som jobbar på enheten, säger kriminalkommissarie Inger Ohlsson vid enheten för våld i nära relationer.

ANNONS