Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: SD:s fulkampanj brutalkrockar med #blacklivesmatter

Vilket tillfälle att ge sig på en kvinna i slöja och så split mellan en privilegierad majoritet och en religiös minoritet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Sverigedemokraternas känsla för tajming är onekligen egenartad. Världen över uttrycker människor sin avsky mot rasism och förtryck. Då passar partiet i Varberg på att driva hård kampanj mot ett foto av en ung muslimsk flicka.

Hennes slöja gör henne till indirekt måltavla för ett kränkande påhopp. Men eftersom det kommer från ett parti som gjort falska och främlingsfientliga kampanjer till sitt signum - i synnerhet i Halland – bör man kanske inte bli förvånad.

För bara ett år sedan var det en snarlik omslagsbild för region Hallands årsredovisning som gav SD:s regionpolitiker Carita Boulwén skäl att lägga fram en skamlös protest. Och nu är det alltså Varbergs motsvarande publikation som väcker lusten att underblåsa hat mot muslimer.

SD försöker ge sken av att reaktionen har att göra med misstankar om att Varbergs kommun skulle "favorisera" en annan religion än den kristna - vilket faller på sin egen orimlighet. Dessutom är det inte sant att kommunen glömt att Corona-varna genom att önska Glad Påsk. Men SD hoppas förstås att de, genom att upprepa den lögnen tillräckligt ofta, kan få det att framstå som en sanning.

Varför?

Det bakomliggande motivet är ungefär detsamma som när vita supremacister i USA skapar falska konton och twittrar under "Antifa"-slagg - nämligen att bidra till uppvigling.

SD vill försöka härska genom att söndra. Att bidra till att öka religiösa motsättningar är ett sätt. Och exempel från USA, ytterst exemplifierat genom presidentens twitterkonto, visar att metoden ger viss framgång i ett land där populismen vinner mark.

SD stannar dock inte vid att systematiskt ifrågasätta offentliga bilder på slöjbärande kvinnor. I början av året röstade region Halland ned en motion om slöjförbud i vården, åter signerad Carita Boulwén. (Men så har hon ju gjort sig ökänd för sina religiösa vanföreställningar - spridda via sociala medier.)

Sist hon gav sig på slöjbärande muslimer var det under täckmanteln "försvar för kvinnor frihet och mot normalisering av huvudduk". Den här gången angavs motivet till slöjförbud vara värnandet av en "neutral" vård.

Om utspelen väcker gillanden? Ja, främst i den följarsvans som exempelvis trakasserar farmaceuter med fel hudfärg, eller vägrar låt sig behandlas av slöjbärande vårdpersonal. Rasister helt enkelt.

I juni 2020, när hashtagen #blacklivesmatter sprids som en löpeld, ger sig SD åter på bilder på muslimska kvinnor. Kanske skall vi ändå vara tacksamma över tillfället de valt. Sällan har det blivit så brutalt tydligt, när de bekänner färg.