Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: SD:s bildrecension en skam för Halland

Låt er inte luras av att ett antal SD-företrädare gjort det sin grej att markera mot slöjor. Det bakomliggande syftet är knappast försvaret för kvinnors frihet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 29/4. Två unga kvinnor pryder regionens årsredovisning. De har krokat arm. I bakgrunden syns en röd stuga med mosstak. Bilden utstrålar glädje och spirande hopp. Men väcker tyvärr också bittra falskspelare. För låt er inte luras att tro att Sverigedemokraten Carita Boulwéns protest mot omslagsbilden har särskilt mycket med hennes påstådda omsorg om förtryckta kvinnor att göra. SD-politikerns hat mot muslimer i allmänhet är nämligen väl dokumenterat. Den ryggmärgsreaktion som föranledde Boulwéns markering förklaras bäst i FB-inlägg i stil med:

”Fienden kommer, inte som soldater i stridsplan i dag, de kommer som asylsökande. Det är islamistiska krigare som invaderar Sverige”.

Inför regionfullmäktiges gallerier spelade dock Carita Boulwén ett helt annat spel. Hon påstod sig protestera mot att Region Halland ”normaliserar” slöjan och missgynnar integrationen.

Självfallet fick hon snabbt mothugg mot sin absurda protest.

– Bästa livsplatsen är till för alla människor. Om kvinnor som bär slöja inte får vara med på bild så är det inte det Halland som jag vill leva i, svarade Mikaela Waltersson (M).

Men så är ju det Halland de flesta av oss vill leva i en helt annan region än den en främlingsfientlig SD-politiker vill se. För Carita Boulwén har ju i sina inlägg på sociala medier indikerat att hon inte vill ha en region för alla. Hon har ju spritt vanföreställningen att IS och islam är ett och detsamma, samt tecknat en bild av att muslimer invaderar stad efter stad.

Carita Boulwén anklagade kritikerna i fullmäktige för att misstolka henne. Men övriga politiska företrädare vet säkert mycket väl vilka åsikter Boulwén representerar. Det har ju tidigare avslöjats i flera medier.

På sistone har ett antal SD-företrädare gjort det sin grej att markera mot slöjor i ett påstått försvar för kvinnors frihet. Men antifeministerna i SD vill i själva verket varken respektera kvinnors rätt att själva välja klädesplagg – eller föra en abortpolitik där kvinnans rätt att välja får stå i främsta rummet.

För bara några veckor sedan blev en ung kvinnlig student prisbelönad för sina akademiska framgångar. Men när Linnéuniversitet, stolta över prestationen, lade ut en bild på henne fylldes inte kommentarsfälten bara av grattis-rop. Istället började även mängder av hatkommentarer strömma inte – enbart för att studenten bär slöja.

Det finns tyvärr gott om fler liknande exempel från det här året där bilder på kvinnor i slöja har väckt ilska och hat. Att region Halland har gjort ett medvetet val att lyfta fram den mångfald av människor som verkar här hedrar producenterna bakom årsredovisningen.

Det hedersförtryck, med allt från tvångsgifte till inlåsning av kvinnor, som finns i Sverige behöver bekämpas med full kraft. Men de bästa kämparna mot hedersbrott är knappast SD-politiker som inte förmår försvara troende kvinnors rätt att förekomma på bild – politiker vars syn på religionsfrihet i allmänhet dessutom kan ifrågasättas.